Headsets

MSI Immerse GH50 review

product-image

MSI Immerse GH50

7.5

De MSI Immerse GH50 is een leuke headset voor een prijs van €75,-. Het geluid klinkt best goed al zijn er wellicht wat zwaardere bastonen te horen dan je zou willen. Dat is wel een kenmerk van de meeste gaming headsets. Ook de microfoon doet wat het moet doen. De headset is makkelijk aan te sluiten via USB en het snoer heeft een ingebouwde controller die je waarschijnlijk niet veel zult gebruiken. De headset is makkelijk op je hoofd af te stellen maar kan wat strak op het hoofd drukken. De oorkussens zijn wellicht iets te zacht maar dat is een persoonlijk iets. De RGB is netjes uitgevoerd en aan te passen via de software, al mag dat laatste wel wat meer aandacht gebruiken. Een nette headset, al ligt de concurrentie echter op de loer.

Top
  • Geluid is goed voor zijn prijs
  • USB aansluiting met ingebouwde controller in het snoer
  • Microfoon kan losgehaald worden
  • Goede prijs/kwaliteitsverhouding
  • Vrij lang snoer voor een gaming headset
  • RGB ftw
Flop
  • Headset kan wat te hard op je hoofd drukken
  • Oorkussens kunnen te zacht aanvoelen
  • Software kan wel meer aandacht gebruiken

Voordat we aan deze review beginnen wil ik MSI bedanken voor het beschikbaar stellen van deze headset.

MSI, voluit Micro-Star International genoemd, is een fabrikant die al een tijd actief is in de wereld van computers. Het bedrijf is opgericht op 4 Augustus 1986 en begon met het uitbrengen van moederborden en uitbreidingskaarten. Pas veel later kwamen daar de videokaarten bij, in 1997 om precies te zijn. Ook was er toen de eerste barebone pc van dit merk. Later kwam het bedrijf met andere producten op de markt zoals settop boxen, pen tablets, laptops, toetsenborden, muizen, headsets, koelers en eigenlijk bijna alles wat je in een computer kunt vinden behalve geheugen en uiteraard een processor.

Headsets heeft het bedrijf echter nog niet zo heel lang in het portfolio zitten. In het verleden heeft Steelseries een headset uitgebracht die voorzien was van MSI branding. Dit was de Siberia V2. Maar buiten de logo’s was er niets van MSI bij. Dit is echter aan het veranderen aangezien fabrikanten steeds meer producten zelf op de markt willen zetten. Eerst is MSI begonnen met de DS501 en 502 headsets en later heeft men de Immerse lijn opgezet wat Engels is voor onderdompelen. En de bedoeling is dat je ondergedompeld wordt in het geluid door hun headset. Op het moment van schrijven zijn er meerdere versies van de headset uit, van de budget GH30 tot de high-end GH70.

De review hier gaat over de Immerse GH50, een mid-range headset die op het moment te krijgen is voor de prijs van €75,-. Maar wat krijg je hiervoor? Dat gaan we zien in deze review.

Laten we eerst even wat informatie van deze headset gaan bekijken.

Zoals hierboven te lezen is wordt de headset aangesloten via een USB connector. Dit betekent dat je niet afhankelijk bent van de geluidskaart op je moederbord. Je kunt hem overal gebruiken waar een USB aansluiting beschikbaar is zolang dit maar een USB-A connector is. De kabel is 2.2 meter lang wat langer is dan gebruikelijk. Normaal zien we hier een lengte van 1.8 of 2.0 meter. De microfoon is unidirectioneel dus hij pikt het geluid op vanuit één richting. Het omgevingsgeluid zal hij dus niet meepakken. Het geheel weegt 300 gram terwijl de complete set inclusief verpakking 700 gram weegt.

De Immerse GH50 wordt door MSI neergezet als de ultieme ingame partner. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de sound control box die in het snoer verwerkt zit. Daarmee kan onder andere het volume snel aangepast worden. De microfoon is een unidirectionele microfoon wat betekent dat het geluid vanuit één richting wordt opgenomen. Zo voorkom je dat ongewenst omgevingsgeluid makkelijk opgepikt wordt waardoor je zelf niet te verstaan bent. Verder zijn de oorschelpen voorzien van zacht schuim zodat je tijdens lange sessies geen last krijgt van je oren. Als laatste is de hoofdtelefoon makkelijk op te vouwen en zo makkelijk mee te nemen, wel zo handig voor LAN parties of lekker gamen bij vrienden.

De hoofdtelefoon is voorzien van 40mm drivers wat moet zorgen voor een goede geluidservaring. Alleen zegt de grootte van de drivers niet alles. Het hangt er ook vanaf wat voor soort drivers er gebruikt zijn. MSI heeft in deze headset Neodymium drivers geplaatst wat niets anders is dan Dynamic drivers met Neodymium magneten. Deze soort wordt veel gebruikt wanneer er behoorlijk wat bas opgewekt moet worden en veel Gaming headsets passen dit principe toe. Verder is de headset voorzien van een trilsysteem wat er voor moet zorgen dat de beleving nog beter wordt dan bij standaard geluid.

Uiteraard mag RGB verlichting tegenwoordig niet ontbreken op Gaming producten. Ook op deze GH50 is het dus aanwezig. De bediening hiervan vindt plaats door middel van MSI’s Mystic Light software welke terug te vinden is in het Dragon Center pakket. Hier komen we later in de review op terug.

Meer informatie is terug te vinden op de internetpagina van MSI.

Terug naar boven

Tijd om het nieuwe speeltje eens uit te pakken. Nu hadden we in een eerder stadium foto’s gemaakt maar in de tussentijd heeft MSI de verpakking aangepast. Het geheel is niet meer rood gekleurd maar grijs. Uiteraard maakt dat voor de werking van de headset zelf niet uit. Het uiterlijk van de headset is wel hetzelfde gebleven.

Een stukje van de verpakking hebben we net al behandeld. Het is niet meer rood gekleurd maar grijs. Dit maakt voor de rest niets uit. We zien op de voorkant van de doos een afbeelding van de headset en links het logo van MSI. Onderin staat het type van de headset. Het laat ook de controller zien en het feit dat er RGB op de headset zit. Op de achterkant zien we de specificaties van de headset en een aantal van de features. Denk hierbij aan de Sound performance, de flexibiliteit en het comfort van deze headset. Als we de doos open klappen dan zien we daar meteen de headset liggen in een kartonnen binnendoos.

Wat een leuk detail is: het logo van MSI staat in het karton gedrukt waar de headset in ligt. Dit had niet gehoeven maar wel mooi gedaan. Tillen we het karton uit de doos dan zien we daar de accessoires liggen die MSI bij de headset mee levert. Dit betreft onder andere twee boekjes waarvan de eerste een handleiding is en de tweede de Europese regels zijn. Verder zien we een tasje waar de headset in opgeborgen kan worden. Dit is handig als je de headset mee wilt nemen naar vrienden of een evenement. Alles blijft bij elkaar en raakt niet kwijt. Als laatste hebben we de microfoon die losgehaald kan worden van de headset. Als je geen microfoon nodig hebt dan haal je hem los en leg je hem aan de kant. Zo kan deze nooit ergens achter haken en lijkt het net alsof je een koptelefoon op hebt. Dit maakt het vervoeren van een headset ook net iets makkelijker.

We leggen de accessoires aan de kant en gaan eens kijken naar de headset zelf. Over het uiterlijk kunnen we op het eerste gezicht kort zijn: de kleur zwart overheerst heel erg bij deze headset. Nu hoeft dat echt niet erg te zijn aangezien veel headsets in het zwart zijn uitgevoerd. Daar blinkt de GH50 in ieder geval niet in uit. We vinden op de oorschelpen geen knoppen, deze zitten op de controller waar we later op terug komen. Op het moment dat de microfoon op de headset aangesloten zit kan deze niet weggeklapt worden. Wel is deze iets te verstellen zodat je beter verstaanbaar bent voor je gesprekspartners.

Aan beide kanten van de headset zien we het logo van MSI Gaming zitten. De rechterkant wijst naar voren toe terwijl de linkerkant naar achteren wijst. Zo is het logo altijd in de juiste richting geplaatst. Deze twee logo’s zijn tevens voorzien van verlichting, iets waar we later op terug komen. De bovenkant van de headset lijkt een zacht rubber te zijn maar dit is gewoon plastic. Hier staat verder ook niets spannends op. De andere kant, het gedeelte wat tegen je hoofd aan zit, is gemaakt van een zacht schuim wat omhult is door een laagje nepleer. Dit ziet er netjes afgewerkt uit. Hetzelfde geldt voor de oorschelpen. Deze voelen ook zacht aan en zijn net zo afgewerkt als de bovenkant. Het schuim is vrij diep in te drukken en bied bijna geen weerstand. Wat dit doet voor het draagcomfort komen we straks op terug. Binnenin de oorschelpen is duidelijk te zien welke kant waar hoort. Er staat namelijk een grote L of R in waardoor je de headset niet verkeerd om kunt dragen.

Een belangrijk onderdeel van de headset is natuurlijk de microfoon. Dit is het middel waarmee je kunt communiceren met je teamgenoten of bezig gaan tegen je vijanden. Deze wordt los bij de headset geleverd en is makkelijk op de hoofdtelefoon aan te sluiten. Dit is een standaard 3.5 millimeter connector die je in de opening van de linker oorschelp steekt. Als die eenmaal aangesloten is kun je de microfoon nog afstellen zodat deze wat beter voor je mond zit. Heel erg flexibel is hij niet maar dat is an sich geen probleem. Mocht je hem niet meer willen gebruiken haal je hem weer los van de hoofdtelefoon. Verder hebben we in het snoer een kastje zitten waarmee bijvoorbeeld je de microfoon uit kunt zetten, het volume kunt regelen, de 7.1 mode kunt inschakelen en de vibratie functie kunt activeren. Het laatste heeft wat trillingen door op het hoofd tijdens het gamen en is een leuke toevoeging. Als een optie geactiveerd is gaat er een wit ledje branden. Verder zit hier geen verlichting meer op. Het laatste wat we nog hebben is de USB aansluiting waarmee we de headset op de computer of laptop aansluiten. Deze is voorzien van een standaard logo dus geen MSI draak. De kabel is afgewerkt met gevlochten nylon waardoor de kabel niet zomaar in de knoop kan raken.

Terug naar boven

Op het moment dat je de headset van MSI op de computer aansluit krijg je al geluid uit de oorschelpen. Ook de microfoon werkt zonder ook maar iets te hoeven doen. MSI levert wel software voor het aansturen van verschillende delen van de headset zoals de verlichting. Hiervoor is het Dragon Center te downloaden van de internetpagina van MSI. Zodra je dit gedownload hebt kun je het programma installeren. Start je vervolgens het programma dan krijg je een scherm met de apparaten die ondersteund worden. Alleen deze modules worden geïnstalleerd en de rest niet, wel zo prettig.

Aangezien bij dit testsysteem alleen maar de GH50 ondersteund wordt zien we deze ook meteen in beeld. Zijn er meer apparaten aanwezig die ondersteund worden dan zien we boven het vakje LED alle apparaten. Deze kunnen dan ook gekoppeld worden zodat de verlichting synchroniseert tussen deze apparaten. Daarboven staan drie profielen die opgeslagen kunnen worden zodat je alles in één keer kunt omzetten. Aan de rechterkant hebben we een paar opties zitten waaronder een instelling die Mystic Light de controle over de verlichting laat overnemen van andere software.

Er zijn een paar standaard presets in het programma te vinden om de verlichting te bedienen. Het is een kwestie van een instelling kiezen en deze wordt meteen toegepast. Uiteraard kan de verlichting ook uitgezet worden mocht je dit willen.

Video die de verschillende standen van de verlichting laat zien

Er is ook een optie Ambient Link te vinden waarmee de verlichting van de headset en andere apparaten te koppelen zijn aan bijvoorbeeld spelletjes. Op dit moment zijn er maar vier spellen te vinden in de afbeelding maar op dit moment is het uitgebreid naar 7. Het zijn er nog steeds niet veel maar wel mooi dat de optie erin zit. Er is ook een Ambient mode te vinden die zich aanpast aan verschillende omgevingen maar het werkt ook op de audio uit je headset of speakers. Als laatste kan er ook voor gekozen worden om de software te koppelen met Philips Hue of met Nanoleaf. Hiervoor moet je wel de juiste apparatuur in huis hebben anders wordt deze koppeling niet ondersteund. Wanneer er gekozen wordt voor Hue dan kan de locatie van de lampen ingesteld worden zodat deze zich goed aanpast aan de bewegingen.

Wanneer je vanuit het hoofdscherm op Gaming Gear klikt en daarna op de Headset dan krijg je alle opties voor de audio op het scherm getoverd. Er zijn vier schermen aanwezig die we even snel door gaan nemen. Als eerste hebben we de geluidsoptie waarbij je het algemene volume kan aanpassen en ook de balans tussen links en rechts. Bij Sample-rate kun je, zoals de naam doet vermoeden, de sample-rate aanpassen. Voor de gewone gamer zal dit niet zo interessant zijn. Het meest interessante is toch wel het tabblad EQ. Hier kunnen verschillende vooraf bepaalde instellingen gekozen worden om bepaalde toonhoogtes wat beter of juist wat zachter te laten klinken. Aangezien dit per persoon kan verschillen is het fijn dat er keuzes zijn, 12 stuks maar liefst. En wil je zelf wat in elkaar knutselen dan is dat ook mogelijk. Met Xears effecten is het mogelijk verschillende effecten op het geluid toe te passen. Hierbij kan de ruimte ingesteld worden maar ook de mode die je wilt gebruiken voor het effect.

Hetzelfde scherm hebben we voor de microfoon. Bij de Mic-optie hebben we de mogelijkheid om het volume van de spraak aan te passen en de monitor te regelen. Ook hier kunnen we een sample rate aanpassen maar net zoals eerder: het verschil zul je in de praktijk niet echt merken. De tweede optie in dit scherm zijn de Xears-effecten. Je kunt hiermee je stem vervormen naar een paar vooraf ingestelde presets. Een grappige toevoeging maar vaak zul je het niet gaan gebruiken.

Dan hebben we nog een paar laatste schermen die we gaan bekijken. We hebben eerst links onderin een tandwiel met een optiescherm. Hier kun je instellen of het programma meteen moet starten, of gegevens verzameld mogen worden en of updates altijd geïnstalleerd mogen worden. Vooral het verzamelen van gegevens is wel een dingetje. We hebben bij de vier blokjes een scherm om een MSI account aan te maken en je producten te registreren. Dit zou vooral gaan om garantie afwikkeling en het krijgen van informatie van nieuwe MSI producten. Dan hebben we nog het cirkel icoon wat voor Live Update staat. Hier kun je nagaan of er nieuwe versies zijn van drivers en het programma. Bij System Info krijg je de informatie te zien van het systeem. Aangezien we getest hebben op een systeem zonder MSI componenten wordt dit een beetje lastig.

Terug naar boven

Ondertussen heb ik al een tijd deze headset kunnen testen om te zien hoe deze is in dagelijks gebruik. Tijdens het schrijven luister ik veelvuldig muziek of heb ik Twitch op de achtergrond aan staan. Tussendoor had ik ook nog wat tijd om te kijken hoe de headset het doet in games, het is immers een Gaming headset. De geluidskwaliteit is goed te noemen. Wat wel opvallend is en vaker het geval is bij Gaming headsets is dat de bas standaard iets harder staat dan normaal. An sich is dit niet storend maar het kan wenselijk zijn om deze iets minder hard te zetten. Dit is mogelijk in de software maar als je deze niet gebruikt hoor je de zware tonen wat harder. Een leuke gimmick van de headset is dat hij iets van haptische feedback heeft wat in te schakelen is op de controller. Afhankelijk van de bas begint de headset op je hoofd te trillen. Dit is vooral bij shooters voelbaar wanneer je aan het schieten bent. Het is even een apart gevoel maar niet onprettig. Het hoeft echter niet de hele tijd aan te staan.

Qua draagcomfort is het maar net wat je zelf prettig vindt zitten. Wat mij vooral opvalt is dat de headset vrij hard op het hoofd drukt en dat moet je maar net prettig vinden. Ik heb andere headsets getest die wat minder hard op het hoofd drukken en daardoor iets comfortabeler aan voelen. De headset zal in ieder geval niet zomaar van je hoofd glijden. De oorkussens voelen zacht aan, voor mijn gevoel net iets te zacht. Als je brildragend bent merk je niet dat de headset tegen de pootjes drukt wat weer een pluspunt is. Het afstellen van de headset gaat via een ouderwets kliksysteem waarbij er verschillende standen zijn waarop de oorschelpen gezet kunnen worden. Er is genoeg afstand beschikbaar om zelfs op mijn grote hoofd te passen en dit is alleen maar prettig. Het midden van de headset drukt niet hard op het hoofd wat ook alleen maar prettig is. Ook is het gewicht van de headset niet hoog waardoor ook deze niet op je hoofd drukt. De oorschelpen sluiten netjes om de oren heen zodat geluid van buitenaf niet te horen is. Dit is prettig wanneer je lekker aan het gamen bent en niet gestoord wilt worden. De kabel van de headset is met 2,2 meter lang genoeg voor de meeste setups. Wel moet je rekening houden met de controller die aan de kabel zit. Deze is niet los te halen. Hij biedt een paar handige features en een leuke gimmick. Of je de controller veel gebruikt is aan jou. Persoonlijk heb ik hem niet veel gebruikt. De 7.1 optie klinkt soms aardig maar het kan ook zijn dat er teveel echo ontstaat bij het luisteren naar streams of muziek.

De microfoon klinkt best goed voor een gaming headset. Hij haalt het natuurlijk niet bij een losse studio microfoon maar daar is de prijs ook naar. De microfoon kan iets verbogen worden richting de mond maar dat is niet eens perse nodig. Het geluid is duidelijk hoorbaar en je bent goed te verstaan. Dit heb ik geconstateerd tijdens een aantal Discord calls die ik gehouden heb met teamgenoten maar ik heb zelf ook een audio opname gemaakt. Dit klonk gewoon duidelijk, er waren geen verstoringen te horen. De microfoon is te dempen via de controller aan het snoer maar het volume is helaas niet aan te passen. Nog een voordeel van deze microfoon: hij is makkelijk los te halen van de headset. Op het moment dat je hem niet gebruikt trek je hem simpel los van de headset en leg je deze aan de kant. Je moet dan wel oppassen dat je de microfoon niet kwijt raakt.

De software van MSI stelt niet erg veel voor maar is vrij makkelijk in gebruik. Sowieso worden alleen de modules geïnstalleerd die nodig zijn voor de aangesloten hardware. Dat is bij andere fabrikanten wel anders. Gelukkig is het niet perse nodig om de applicatie te installeren. De twee opties die je het meeste zult gebruiken als je de software start is het aanpassen van de verlichting of het aanpassen van de equalizer. Effecten op de microfoon zijn grappig maar zullen niet dagelijks gebruikt worden. De opties voor de verlichting zijn er niet veel maar dit is ook aan te passen via andere software. Een leuke toevoeging is dan wel weer dat via de MSI software ook apparaten van Hue en Nanoleaf aan te sturen zijn.

Terug naar boven

Tijd om na dit verhaal eens de balans op te maken en de conclusie te trekken. Wat krijg je voor de ongeveer €75,- die deze headset op het moment van schrijven moet kosten? Op zich krijg je een degelijke headset die doet wat het moet doen. Je ziet in ieder geval dat je te maken hebt met een Gamers headset. Het logo spat van de headset af en is uiteraard voorzien van RGB verlichting. Dat zijn over het algemeen wel de herkenbare zaken van een gamers headset. Maar het moet ook wel een beetje goed klinken en lekker op je hoofd zitten. Een headset die alleen maar hoofdpijn geeft heb je helemaal niets aan. De headset is makkelijk via USB aan te sluiten: gewoon een kwestie van de USB connector in een beschikbare poort steken en je kunt meteen aan de slag.

De headset zit best prima op je hoofd. Bij sommige mensen zullen de oorschelpen wat te hard op het hoofd drukken wat bij mij het geval was. Echter heb ik een wat groter hoofd dan de meeste mensen. De oorkussens zijn aardig zacht te noemen. Als je de headset wat harder op je oren laat drukken dan kun je het plastic aan de binnenkant een beetje voelen. Brildragers hebben geen problemen dat de headset standaard wat harder op het hoofd drukt vanwege deze zachte kussens: die vouwen zich om de pootjes heen. De schelpen zelf zitten keurig over de oren wat alleen maar fijn aanvoelt. Het afstellen van de headset aan het hoofd gaat via een kliksysteem. Je hebt dus verschillende standen om beide kanten aan het hoofd aan te passen. Een grappige gimmick van de headset is de haptische feedback. Tijdens het gamen of het kijken van een film kan de headset trillingen doorgeven aan het hoofd. Niet dat je dit altijd zult gebruiken maar het is een leuke toevoeging. De microfoon zit vast op één positie maar kan indien gewenst van de headset afgehaald worden. Dit vind ik persoonlijk een beter systeem omdat dat deel dan niet in de weg hangt. Het vormt wel een risico van het kwijtraken van de microfoon. Op de kabel zit een controller waarmee de microfoon uit te schakelen is, de feedback aangezet kan worden, de 7.1 surround aan te zetten is en het volume bediend wordt.

Het geluid is best prima voor een Gaming headset. Zoals het een echte Gaming headset betaamt staat de bas standaard net iets zwaarder ingesteld dan normaal. Dit is waarschijnlijk voor de explosies en geluidseffecten in spellen. Gelukkig is dit aan te passen in de software van de headset. Er zijn maar liefst 13 standaard instellingen beschikbaar om het geluid aan te passen. Zit er niets voor je bij dan kun je ook een eigen schema samen stellen. De meeste mensen zullen echter het standaard profiel gebruiken of één van de beschikbare presets. Het geluid van de microfoon is okay te noemen. Het komt uiteraard niet in de buurt van een studio microfoon maar je bent prima verstaanbaar voor je teamgenoten of juist voor je tegenstanders. Ook kun je gewoon een gesprek aangaan op Discord, iets wat ik zelf vaak genoeg heb gedaan met deze headset. De software heeft wat leuke gimmicks maar of je deze vaak zult gebruiken is maar de vraag.

Over software gesproken: MSI levert deze natuurlijk ook voor de headset en heeft de naam MSI Dragon Center meegekregen. Het fijne is dat alleen de module wordt geïnstalleerd die je nodig hebt. De rest blijft achterwege. De software zit vrij eenvoudig in elkaar maar van mij mag hij iets anders in elkaar gestoken worden. Ik zie liever dat ze een aparte knop maken voor Mystic Light dan dat deze in het hoofdscherm staat voor je de apparaten ziet. Opties zijn er niet veel maar je kunt het gebruiken om de equalizer aan te passen of de RGB verlichting, al zijn die opties vrij beperkt. Wel is het leuk dat ook Hue en Nanoleaf kunnen samenwerken met je headset.

Al met al is dit zeker een leuke headset voor zijn prijs, mocht je op zoek zijn naar een versie met een kabel.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Headsets

Headsets

Sharkoon Skiller SGH30 Review

[anchor=Boven][/anchor] [list] [*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump] [*] [jump=Specificaties]Specificaties[/jump] [*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump] [*] [jump=Software]Software[/jump] [*] [jump=Ervaring]Ervaring[/jump] [*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump] [/list] ...
Headsets

Cooler Master MH752 review

Inleiding Specificaties Unboxing Software Ervaring Conclusie [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Inleiding.jpg[/img] Dank aan Cooler Master voor het beschikbaar stellen ...