Processorkoeling

Cooler Master Hyper 212 Black Edition review

product-image

Cooler Master Hyper 212 Black Edition

7.1

De Hyper 212 Black van Cooler Master is een strak uitziende, no-nonsense koeler. Hij is makkelijk te monteren op zowel Intel als AMD moederborden. Komt standaard met één ventilator en er is de optie om een tweede erbij te zetten. Het koelen doet hij vrij stil en tijdens normaal gebruik ook goed maar moet de processor vol aan de bak dan heeft hij het wat lastiger. Overklokken met deze koeler is niet echt een optie. Ondertussen is de koeler al op leeftijd en moet je voor een AM5 setup een extra kit kopen. Prima budget koeler (al slaat de huidige prijs nergens op)

Top
  • Strak uiterlijk
  • Makkelijk te monteren
  • Optie voor tweede ventilator
  • Vrij stil te noemen
  • Koelt vrij goed
Flop
  • Koelen van een overgeklokte processor is nauwelijks mogelijk
  • Extra beugels nodig voor AM5 bij oudere verpakkingen
  • Eerste ramslot kan geblokkeerd worden tenzij ventilator hoger geplaatst wordt

Ten eerste wil ik Coolermaster bedanken voor het opsturen van deze Hyper 212 Black koeler.

Cooler Master is bij menig hardware liefhebber een bekend bedrijf. Deze fabrikant heeft in de loop der jaren verschillende producten op de markt gebracht in diverse product categorieën. Neem de kastenreeks, waarbij zowel de Cosmos behuizing als de CM690 kasten erg bekend zijn. Ze hebben zelfs een kast van €500,- op de markt gezet genaamd de HAF 700 Evo, een gigantisch exemplaar met een zee van ruimte. Maar ook koelers en voedingen mogen niet ontbreken in de lineup.

Tevens zijn ze actief op de markt van randapparatuur. Het bedrijf had voorheen de CM storm reeks in het assortiment maar tegenwoordig vallen bijna alle producten onder de “Master” lijn. De toetsenbord lijn heet MasterKeys, de muizen mogen de naam MasterMouse dragen en de hoofdtelefoons worden MasterPulse genoemd al hebben ze tegenwoordig ook met MH aangeduid. Er is ook nog de MasterSet, wat bestaat uit een toetsenbord en een muis. Uitzonderingen zijn de CK lijn en de Devastator serie.

Voor het product van vandaag gaan we toch terug naar de naam van het merk: Cooler. We gaan het namelijk hebben over de een van de meest populaire reeks luchtkoelers van het bedrijf namelijk de Hyper 212, dit keer uitgevoerd compleet in het zwart. Een vrij eenvoudige koeler die er voor moet zorgen dat je processor lekker koel blijft tijdens het gebruik. De prijs van deze koeler ligt op zich niet hoog: hij moet rond de €45,- kosten. Maar wat krijg je voor dit bedrag? Dat gaan we terug zien in deze review.

Tijd om eens een blik te werpen op de specificaties van deze koeler.

De lijst met specificaties is niet al te lang maar er staan toch een paar interessante dingen in. Het meest belangrijke is toch wel waar deze koeler allemaal op gemonteerd kan worden. De lijst is best indrukwekkend want deze koeler past eigenlijk op elk moederbord wat er op dit moment op de markt is. Zelfs de Intel Socket 1700 (en dus ook 1851) borden worden ondersteund, al staan deze niet op de lijst met specificaties. Voor AM5 borden moet wel een apart bracket besteld worden in de shop. De koeler is maximaal 15,8 centimeter hoog en zal daardoor passen in de meeste computerkasten. Er wordt één ventilator meegeleverd die een snelheid heeft tussen de 800 en 2000 toeren per minuut. De aansturing gaat via PWM dus de snelheid wordt netjes in bedwang gehouden. Deze fan heeft een MTTF van 160.000 uur dus hij zou enorm lang mee moeten kunnen. Cooler Master levert standaard twee jaar garantie op de koeler.

Het uiterlijk is een belangrijk gegeven voor deze koeler. Hij is helemaal zwart afgewerkt inclusief de bovenkant. Deze bestaat uit geborsteld aluminium wat afgewerkt is met gunmetal black. Daardoor krijgt hij zijn mooie zwarte uiterlijk. Het logo bovenop maakt wat mij betreft het geheel wel af. Dit is echt een koeler voor de persoon die compleet geen RGB in zijn koeloplossing of systeem wilt hebben.

Ook de vinnen van het koelblok zijn compleet in het zwart uitgevoerd. Er is echter wel gezorgd voor een optimale flow van lucht zodat de warmte van de processor snel afgevoerd kan worden aan de buitenlucht. Daardoor blijft de machine optimaal werken en gaat hij zichzelf niet terugklokken. Qua looks ziet dit er ook weer strak uit en past geheel in de stijl met de rest van de koeler.

Bovendien zou de koeler vrij stil moeten zijn omdat er gebruik gemaakt is van de Silencio ventilator die al een naam heeft binnen het assortiment van Cooler Master. Het ontwerp is geïnspireerd op de wieken van een helikopter wat dus enorm krachtig zou moeten zijn. Deze ventilator is gebouwd op stilte maar moet toch zorgen voor een grote lucht verplaatsing. Koele lucht wordt zo over het koelblok heen geblazen waardoor de warmte optimaal afgevoerd wordt. Of dit ook klopt zien we verderop in de review.

Meer informatie is terug te vinden op de pagina van Cooler Master.

Terug naar boven

We pakken de doos er eens bij want we willen zien wat we echt in handen hebben.

De doos in in het paars uitgevoerd en deze kan voor sommige mensen best druk over komen. Op de voorkant zien we de koeler terug en onderin staat het merk en het type waar we mee te maken hebben. Draaien we de doos om dan zien we uitleg over de verschillende onderdelen van de koeler met onderin in acht verschillende talen wat uitleg over een aantal van de features. De doos kunnen we open maken door aan de bovenkant een zegel door te snijden en een flap los te trekken. Het eerste wat we dan aantreffen is een wit doosje met daarop het Cooler Master logo. Hierin vinden we de accessoires van de koeler.

Maken we het doosje open dan zien we een aantal plastic zakjes liggen. Deze bevatten alle onderdelen om de koeler op de verschillende moederborden te kunnen monteren. Er worden ook twee extra beugeltjes geleverd zodat er een tweede ventilator op de koeler geplaatst kan worden. Uiteraard mogen de brackets die op de achterkant van het moederbord moeten komen niet ontbreken. Kijken we weer in de grote doos dan treffen we nog een zwart plastic huls aan. Deze bevat de daadwerkelijke koeler met daarop al één ventilator. Die moet er uiteindelijk voor zorgen dat de warmte afgevoerd wordt.

We halen de koeler uit het plastic en gaan deze eens beter bekijken. Het valt inderdaad op dat het geheel compleet zwart is. Het koelblok is compleet zwart, de ventilator is zwart… er is geen spatje kleur te bekennen. Althans: het logo aan de bovenkant is in het zilver uitgevoerd maar daar blijft het dan ook wel bij. Het kan een prima oplossing zijn als je een complete pc build wilt hebben zonder verlichting erin maar het is best uniek in computerland om juist geen verlichting of kleur te voeren. Aan de bovenkant treffen we de uiteindes aan van de vier heatpipes die in de koeler zitten verwerkt. Deze staan uiteindelijk in verbinding met de coldplate aan de onderkant van de koeler. Hier wordt de warmte opgepikt en afgevoerd via de pijpjes.

De heatpipes van het koelblok zijn ook in het zwart uitgevoerd wat netjes bij het geheel past. Deze vier heatpipes zijn even groot en zijn om en om geplaatst. Deze gaan door de koelvinnen heen om de warmte af te voeren. De coldplate zelf is ook voorzien van koelribben om op die manier wat meer warmte af te kunnen voeren. Deze staan echter niet in contact met de overige koelvinnen maar wel met de heatpipes. Om de koeler te kunnen monteren zijn links en rechts inkepingen geplaatst en een schroefgat. Hier moet het bracket op geschroefd worden die je vervolgens weer op het moederbord schroeft. Daar later meer over. De coldplate zelf is voorzien van een sticker met: haal deze er eerst af voordat je de koeler monteert. En geloof mij: er zijn genoeg mensen die de sticker vergeten los te halen.

De ventilator die al op het koelblok aanwezig is zit vast met twee metalen clips. Deze zijn makkelijk los te halen als je de ventilator wilt vervangen voor een ander exemplaar. Ook is het mogelijk om een versie te plaatsen die wel verlichting heeft. Overigens heeft Cooler Master ook een Hyper 212 met verlichting, dan hoeft er niet geïnvesteerd te worden in een andere ventilator. De enige kabel die bij deze koeler dus geleverd wordt is de 4-pins PWM voedingskabel die rechtstreeks op het moederbord aangesloten wordt. Op de aanwezige ventilator staan twee pijlen die aangeven welke richting de bladen op draaien en hoe de lucht door de ventilator verplaatst wordt. Zo is te bepalen of de lucht door de koeler geblazen wordt of juist door de koeler heen getrokken wordt. Het is mogelijk om met de extra set clips een tweede ventilator op het blok vast te zetten. Een splitter wordt al door Cooler Master geleverd.

Terug naar boven

We hebben de koeler nu gezien dus het wordt tijd om deze te gaan monteren.

Als eerste gaan we de backplate klaar maken. Hier moet immers de koeler op vastgezet worden. Er is één bracket beschikbaar voor zowel AMD als Intel. Let wel: voor AM5 heb je dit bracket niet meer nodig maar heb je aparte schroeven. Dit komt omdat de achterkant bij AM5 borden niet verwijderd kan worden. Deze schroeven zitten niet bij dit sample maar wellicht dat ze bij de huidige voorraad wel aanwezig zijn. Is dit niet het geval dan zijn deze schroeven via de store te bestellen. Wij maken echter gebruik van een Intel moederbord. Bij het bracket worden verschillende accessoires geleverd om deze vast te zetten. Wat we voor nu nodig hebben zijn de vier vierkante pinnen die we in de buitenste uiteindes plaatsen. Daarna pakken we de smalle plastic clips en die schuiven we over het uiteinde. Zorg ervoor dat deze vastklikken om de pin heen. Als dit aan alle kanten gedaan is kunnen we het bracket gaan plaatsen en afstellen voor de juiste breedtes van de pinnen.

We plaatsen het bracket op de achterkant van het moederbord en schuiven de pinnen op de juiste afstand zodat deze allemaal door het moederbord heen vallen. Aan de andere kant zien we de pinnen zitten maar hier kun je de koeler nog niet op monteren. Daarvoor moeten we de vier grote moeren nog vastdraaien op de pinnen. Dit kun je geheel met de hand doen maar Cooler Master levert een adapter mee om deze echt strak op het bord te draaien. Zo kan het bracket niet losschieten. Dit voeren we ook vier keer uit zodat op elk uiteinde een moer zit.

Het bracket zit op zijn plek maar we moeten het koelblok zelf ook nog voorbereiden. Daarvoor zijn er verschillende brackets voor de verschillende borden. Wij plaatsen de Intel variant. Deze twee losse brackets worden met één schroef vastgezet op het koelblok. Deze passen maar op één manier op het blok waarna je de schroef makkelijk vastzet. Doe dit voor beide kanten en dan is de koeler klaar om op het bord geplaatst te worden.

Om dit te kunnen doen moet je wel eerst de ventilator van de koeler afhalen. Dit gaat vrij makkelijk door de twee ijzeren beugels los te trekken van het blok. Als we de ventilator beter gaan bekijken zien we dat we te maken hebben met een naamloze ventilator, er staat zelfs geen type op de sticker van de ventilator. Wel zien we op de sticker het variabele toerental en het voltage. Ook zien we aan de binnenkant op elke hoek een rubber zitten, dit om de trillingen tegen te houden die anders via het blok hoorbaar zijn.

Om de koelprestaties zo goed mogelijk te krijgen is het gebruik van koelpasta aan te raden. We gebruiken in deze review de Cooler Master Mastergel Pro. Op dit socket was een erwt in het midden voldoende, tegenwoordig is het aan te raden de pasta anders aan te brengen. Vergeet voor het plaatsen ook niet om het plastic onderop de koeler weg te halen anders wordt er helemaal niets gekoeld. Zet de koeler op het socket en draai de schroeven kruislings aan. Doe dit in kleine stapjes zodat de koeler niet scheef komt te zitten. De veren zorgen ervoor dat de schroeven op een gegeven moment niet meer verder kunnen. Als deze op zijn plek zit moet de ventilator nog op het blok. Haak de clips om de ventilator en daarna om het blok heen. Als laatste moeten we nog de ventilator van stroom voorzien anders wordt de warme lucht niet weggeblazen. Mooiste is overigens wel als het logo op de bovenkant te lezen is en niet ondersteboven zit. Dat ziet er best apart uit in een computerkast.

Terug naar boven

De koeler moet het niet echt hebben van verlichting want die is gewoon niet aanwezig. Maar wat zijn dan de prestaties van deze koeler? Om dit te testen hebben we deze op een testopstelling geplaatst, bestaande uit de volgende componenten:

  • Intel Core i5 11600K
  • ASUS Z590 Maximus XIII Hero moederbord
  • 2 x 8 GB Corsair Vengeance LPX 3200 MHz C16 geheugen
  • Samsung 960 Evo 250 GB
  • Coolermaster Masterwatt 750 Watt
  • Coolermaster Test Bench

De koeler wordt twee keer opnieuw gemonteerd (dus in totaal drie keer) om uit te sluiten dat temperaturen veel hoger of lager uitvallen dan het uiteindelijke resultaat. De test wordt, zoals in de opstelling al te zien is, gedaan op een Coolermaster Test Bench en niet ingebouwd in een computerkast. Het verschilt uiteraard per kast wat de echte prestaties gaan zijn van een koeler. Heb je een kast met veel airflow, dan zullen de prestaties iets beter zijn. Wanneer je gebruik maakt van een kast zonder ventilatoren of wat minder openingen dan zullen de temperaturen iets hoger liggen. De situatie met de open testbench lijkt het meest op een gemiddeld gebruik.

Er wordt voor de tests gebruik gemaakt van OCCT, Aida64, Prime95 en Cinebench R23. De temperaturen, voltages en eventuele snelheden worden uitgelezen via Hwinfo64. Aangezien dit synthetische tests zijn zullen deze scores iets hoger uitvallen dan bij het spel wat je speelt of de video die jij aan het bewerken bent. Tevens zal de ene processor niet hetzelfde presteren als de andere processor, de zogenaamde silicon lottery.

Er wordt op twee manieren gemeten: de eerste is bij de standaard kloksnelheid zoals hij uit de doos komt en de tweede is bij een overklok naar 4,9 GHz op met de automatische voltage instelling. Dit was op dat moment de meest stabiele instelling die ik kon vinden. Handmatig aanpassen bracht geen fatsoenlijke instelling

Wanneer de processor niets aan het doen is dan blijft de temperatuur keurig hangen op 25 graden.
Dat is voor deze koeler erg netjes te noemen. Wanneer we de processor echter goed aan het werk zetten dan stijgt de temperatuur in Cinebench naar een acceptabele 71 graden. Niet al te slecht voor een luchtkoeler. Aida64 komt uit op 78 graden terwijl zowel OCCT als Prime95 de processor naar een temperatuur van 91 graden weten te krijgen. Dit is nog net niet het maximale wat de processor kan hebben voordat hij de snelheid lager gaat zetten zodat die maar koel genoeg blijft. Bij het overklokken van de processor kunnen we kort van stof zijn: alleen Cinebench R23 weten we fatsoenlijk te draaien met een temperatuur van 90 graden. De overige benchmarks zijn niet te draaien wanneer de processor zo overgeklokt is. De temperatuur stijgt zo hard dat of de test afgebroken wordt of de snelheid van de processor flink naar beneden wordt geschroefd.

In Idle is de koeler ook lekker stil te noemen met een snelheid van 840 toeren per minuut en een geluidsdruk van 36dB. Je zult de koeler dus niet echt horen. Ga je Cinebench draaien dan stijgt het toerental naar 1300 rpm en een geluidsdruk van 38,3dB, ook best stil. Maar trap je de processor echt op zijn staart dan gaan we richting de 1900 toeren per minuut en een geluidsdruk van 42,5dB. Dit is enigszins hoorbaar maar zal in de praktijk niet zoveel voorkomen. Deze benchmarks zijn nu eenmaal wat zwaarder voor de processor dan het dagelijks werk. En als het systeem in een kast gebouwd zit zal hij wat minder hoorbaar zijn.

Terug naar boven

Luchtkoelers zijn nog steeds de goedkoopste manier om een processor te koelen en sommige luchtkoelers hoeven niet onder te doen voor een AIO koeler. Ze kunnen juist stiller zijn en beter koelen, afhankelijk van de ventilator en het ontwerp van de koeltoren. Daarnaast is het ook wel leuk als de koeler iets van verlichting heeft, ook al geven andere mensen hier helemaal niets om. Daarom heeft Cooler Master ook een Black variant gemaakt van de Hyper 212 koeler. Qua uiterlijk ziet hij er gewoon strak uit en mocht je toch iets van kleur willen dan zou je de ventilator nog kunnen vervangen voor een RGB variant of een RGB versie van deze koeler kunnen kopen.

Het monteren van deze koeler is vrij makkelijk te doen. Er zijn wel een paar stappen nodig maar het is niet al te lastig. Het is een kwestie van een backplate monteren, brackets monteren op de koeler, koelpasta aanbrengen, koeler vastschroeven (vergeet het folie aan de onderkant niet los te halen) en de ventilator op de koeler terugplaatsen. Mocht je willen dan zijn er extra beugels geleverd voor het plaatsen van een tweede ventilator. Dit zou de koelprestaties nog enigszins kunnen verbeteren maar zorgt ook voor wat meer geluid.

Wel moet je kijken of je genoeg ruimte hebt op je moederbord. Een goedkoper moederbord zal wat meer ruimte hebben dan een high-end moederbord. Deze heeft namelijk overal heatsinks zitten. De meeste koelers kunnen al een geheugenslot blokkeren en dat is hier niet anders. De ventilator zou dan iets hoger geplaatst moeten worden. Maar als je een tweede ventilator gaat plaatsen dan kan deze ook niet passen of je moet ook deze ventilator iets hoger monteren.

De prestaties van deze koeler zijn op zich niet slecht. Je moet niet proberen een high-end processor zoals de Core i9 te gaan koelen maar een midrange processor zoals onze Core i5 11600K is prima te doen. Hij kan tegen de limiet aanzitten bij de echt zware workloads maar dat ga je in de praktijk niet meemaken. Je hoeft niet te proberen je processor over te klokken met deze koeler want de prestaties van de processor storten dan gewoon in. De Hyper 212 kan de warmte gewoon niet afvoeren waardoor de processor langzamer gaat werken en dat is niet iets wat je wilt van je computer. Maar een Idle temperatuur van 26 en een Cinebench temperatuur van 70 graden zijn best netjes te noemen.

De koeler staat op het moment van schrijven weliswaar voor €70 euro op internet maar hij moest ongeveer €45,- kosten. Voor dat geld heb je een nette strakke koeler in huis die doet wat het moet doen.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Processorkoeling

Be quiet! Pure Loop 280mm Review

[anchor=Boven][/anchor] [list] [*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump] [*] [jump=Specs]Features[/jump] [*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump] [*] [jump=Installatie]Installatie[/jump] [*] [jump=Prestaties]Prestaties[/jump] [*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump] [/list] ...
Processorkoeling

Antec Mercury 240 review

Inleiding Specificaties Unboxing Inbouwen Prestaties Conclusie [img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Antec/Inleiding.jpg[/img] Als eerste wil ik Antec bedanken voor het ...