Behuizingen

Chieftec Apex Q Review

product-image

Chieftec Apex Q

7.1

Chieftec is bezig met zijn weg terug op het gebied van kasten voor consumenten. De Apex Q is een strak uitziende kast zonder teveel toeters, bellen, RGB en glazen paneel (hiervoor zijn er andere versies) maar wel met geluidsdempend materiaal. Hij komt standaard met drie ventilatoren en omdat deze wat groter zijn moet de kast ook stiller zijn. De kast is makkelijk in te bouwen en zelfs makkelijk aan te passen naar vertical mount. Het inbouwen van een 3.5 inch schijf is wat lastiger en ook is het opletten bij de EPS connectoren dat er ruimte is voor een radiator. Hij is vrij stil en temperaturen zijn redelijk goed. Een Great Value award wat mij betreft op zijn plaats.

Top
  • Standaard drie ventilatoren aanwezig
  • Vrij stil
  • Temperaturen zijn redelijk goed te noemen
  • Genoeg ruimte om een pc in te bouwen
  • Strak uiterlijk
  • Makkelijk om te bouwen naar vertical mount
Flop
  • Het plaatsen van een 3.5 inch apparaat is wat lastig
  • 280mm radiator inbouwen kan lastig zijn met de EPS connectoren
  • In sommige gevallen blokkeert de USB3.0 connector de plek voor ventilatoren aan de zijkant
  • Koelgaten hadden aan de voorkant iets groter gemogen
  • Losse front panel connectoren

Voor ik begin aan deze review wil ik Chieftec bedanken voor het beschikbaar stellen van deze behuizing. Ze kwamen naar mij toe met de vraag of ik een kast voor ze wilde bekijken en testen. Dit heeft echter geen invloed op mijn mening over de kast. Deze is geheel onafhankelijk van de fabrikant.

Chieftec zal bij mensen die wat langer werken met computers bekend in de oren klinken. Ze bestaan al sinds 1994 en zijn vooral bekend van de grote kasten die ze op de markt hadden gezet. Ik heb in het verleden zelf een Chieftec Dragon kast gehad en dit was een kast die je echt niet zomaar meer wilde verplaatsen op het moment dat je deze had ingebouwd. Ze waren groot en konden heel veel hardware huisvesten, vooral 5.25 inch apparaten. Deze werden veel gebruikt voor DVD branders en fan controllers. Tevens hadden deze kasten een historie dat ze behoorlijk uitgedost werden met allerlei spullen zoals verlichting, iets wat in die tijd niet standaard in computerkasten zat. Maar er was ook genoeg ruimte in de kast voor veel schijven en het was mogelijk extra kooien aan te schaffen voor nog meer bouwpret.

Het is een tijd stil geweest rond het merk maar men is op dit moment bezig met een comeback. Ze brengen weer kasten, voedingen, waterkoelers, ventilatoren op de markt samen met allerlei accessoires voor deze kasten. Qua voedingen en kasten is er voor elk wat wils te vinden. Zo heeft het merk keuze uit diverse ITX kasten maar kunnen er ook 19 inch server racks gekocht worden. Ook daar zijn verschillende opties te vinden echter is dit wel meer voor bedrijven of mensen die een compleet server rack hebben staan. Maar het merk wil ook graag weer terugkomen op de markt voor de “gewone” consumenten.

Een van de kasten die het merk onlangs heeft uitgebracht is de “GA-01B-Q-OP” maar de betere en meer duidelijke naam is de Chieftec Apex Q kast. Dit lijkt op het eerste gezicht een standaard zwarte kast maar er is meer aan deze kast dan je in het begin zou denken. RGB is niet te vinden maar dat is ook niet altijd nodig. De kast is te krijgen vanaf een prijs van ongeveer €85,-. Maar wat krijg je voor dit bedrag en hoe doorstaat de kast de geluidstest en prestatietest? We gaan het allemaal meemaken in deze review.

Voordat we deze kast van dichtbij gaan bekijken, eerst even wat specificaties:

We zien in het overzicht de lastige naam van de computerkast maar het kan gelukkig makkelijker: de Apex Q. De kleur staat ook vermeld al is hij niet in een andere kleur te krijgen. Tevens vinden we geen RGB terug op of in de kast. Te zien is dat de kast gemaakt is van 0.6 millimeter staal wat vrij dun is. Echter dankzij het toevoegen van het geluidsabsorberend materiaal voelt het paneel wat steviger aan. De kast is 46 bij 23 bij 49,5 centimeter groot en biedt ruimte aan moederborden tot en met E-ATX, al is dat geen echte standaard. De kast zelf weegt 7,3 kilo wat redelijk is maar zeker geen zwaargewicht. Omdat er geen glas toegepast is kan het gewicht ook wat lager blijven. Er is ruimte voor drie 2.5 inch apparaten en één 3.5 inch schijf. Een andere opstelling die mogelijk is zijn twee 2.5 inch apparaten en twee 3.5 inch schijven, wat je zelf wilt. Qua koeling zijn er aardig wat opties mogelijk, daar direct meer over. Er past een luchtkoeler in die maximaal 17,5 centimeter groot mag zijn en een videokaart mag een lengte hebben van 40 centimeter, dus bijna elke kaart past wel in de kast. Aan de voorkant van de kast hebben we een aantal connectors te weten een Type-C connector, twee USB 3.0 connectoren, een audio poort en een losse microfoonpoort. Chieftec levert twee jaar garantie met de kast.

Zoals we net al aanhaalden zijn er genoeg koelopties aanwezig in de kast. Voorin is er plek voor maximaal drie 120 of 140 millimeter ventilatoren of een maximaal een 420 millimeter radiator. Bovenin kan er een 360 millimeter radiator geplaatst worden, drie 120 millimeter ventilatoren of twee 140 millimeter varianten. Aan de achterkant is er plek voor één 120 of 140 millimeter ventilator. En als je dacht dat dat alles was, dan kom je bedrogen uit. Op de PSU cover is ook nog plek voor twee 120 millimeter ventilatoren. Er is dus ruimte voor maximaal 9 ventilatoren. Chieftec levert bovendien zelf al drie ventilatoren mee: één 140 millimeter variant aan de voorkant, één aan de achterkant en een 120 millimeter versie op de PSU cover. Zo moet je machine lekker koel blijven om optimaal te presteren.

Wat we ook al eerder zagen in de specificaties is het gebruik van geluidsdempende panelen. De kappen van de behuizing hebben een extra laag gekregen waardoor het geluid van de ventilatoren nauwelijks te horen zouden moeten zijn. Het geeft de kast ook wat meer stevigheid maar het voornaamste is toch wel dat je computer lekker stil blijft. Uiteraard werkt dit maar deels en is het afhankelijk hoeveel ventilatoren je in de computer hebt zitten. In het verleden heb ik al eens een kast gehad met dit soort panelen en ik moet zeggen dat het toen opvallend goed werkte. Of dit hier ook werkt gaan we zien bij het testen van de computer.

Meer informatie is terug te vinden op de pagina van Chieftec.

Terug naar boven

Genoeg gekeken, tijd om de kast er eens bij te gaan pakken.

Zoals tegenwoordig wel vaker het geval is bij computerkasten is ook deze doos in het mooi bruin uitgevoerd. Op de doos zien we een tekening van de kast staan, daarboven het merk en rechtsonder de naam van het product. Dit staat op zowel de voor- als de achterkant. Op de zijkant van de doos zien we wat informatie zoals het typenummer, het aantal stuks (1 dus) en het gewicht. Overigens is het gewicht wat op de doos staat anders dan het gewicht in de specificaties, wat best apart is. Maken we de doos open dan zien we de kast in plastic verpakt en geklemd tussen twee stukken piepschuim.

Beschadigingen door vervoer zouden niet mogelijk moeten zijn. Het geheel zit erg goed verpakt en kan eigenlijk niet bewegen. Op de plek waar we een harde schijf kunnen inbouwen zit een doosje met accessoires die Chieftec bij de kast levert. Deze is in het wit uitgevoerd en bevat verder geen speciale opdrukken of wat dan ook. Als de dit doosje openmaken dan vinden we een handleiding, een aantal tie-wraps en de verschillende schroeven. Voor de rest wordt er niets speciaals geleverd maar dat is ook niet echt nodig.

Als we de kast ontdoen van al het verpakkingsmateriaal dan zien we dat de kast helemaal zwart is. Er is helemaal geen kleur te bekennen en ook een venster is niet te vinden. Daar zijn andere versies voor. Er zijn uiteraard wel zaken aan de buitenkant te zien die we in het volgende deel gaan bekijken.

Terug naar boven

We draaien even een snel rondje om de kast zodat we zien wat je nu echt krijgt.

Zoals we al eerder zagen is de kast in het zwart uitgevoerd. Er is nergens iets van kleur te bekennen en er is ook geen raam of glazen paneel aanwezig. Hier valt iets voor te zeggen: het is wellicht niet zo spannend voor gamers maar past wat beter bij de zakelijke markt of mensen die van een strakker uiterlijk houden. Dit betekent overigens niet dat de kast niets te bieden heeft. Twee van de belangrijkste functies zijn toch het herbergen van de verschillende componenten en het koel houden van deze componenten. Wel zien we aan de achterkant wat meer schroeven zitten op een plek waar je het niet verwacht, daar zo meer over. Verder zien we openingen aan de voorkant, daar zo meer over. Daar zien we tevens het merk op de kast staan.

Aan de achterkant zien we onderin de opening zitten voor een voeding. Hier zijn geen schroeven te vinden wat betekent dat deze via de zijkant in de kast gemonteerd moet worden. Als je goed kijkt zie je ook iets van een filter aan de onderkant zitten. Daarboven hebben we de PCIe sloten zitten voor het plaatsen van een videokaart of een andere uitbreidingskaart als je daar behoefte aan hebt. Ook zien we daar twee schroeven zitten die ervoor moeten zorgen dat je een videokaart verticaal in de kast kunt plaatsen. Een makkelijke manier om je pc om te bouwen, al zul je het eindresultaat niet zien. Er wordt overigens geen PCIe riser kabel geleverd dus daar zul je zelf voor moeten zorgen. Verder naar boven zien we een 140 millimeter ventilator zitten. Netjes dat ze een exemplaar van dit formaat leveren. Deze komt zonder RGB verlichting maar zorgt er wel voor dat warme lucht meteen naar buiten geblazen wordt. Links daarvan hebben we de opening voor het I/O gedeelte van het moederbord. Deze valt ietsjes naar binnen waardoor uitstekende delen niet geraakt worden.

Op de bovenkant is een stoffilter geplaatst. Deze is magnetisch dus makkelijk van de bovenkant te halen. Deze moet ervoor zorgen dat het stof niet in de kast terecht komt. Nu is het zo dat, als er ventilatoren zitten en de machine aan staat, stof toch al niet in een kast komt maar het is een mooie toevoeging. Wel kan het iets van de airflow blokkeren. Als het filter eraf is zien we ruimte voor de 120 of 140 millimeter ventilatoren. Mooi dat er ondersteuning is voor beide formaten. Deze openingen zijn een stuk groter en zorgen ervoor dat warme lucht sneller naar buiten geblazen wordt. Rechtsvoor zien we de knoppen en aansluitingen zitten. Dit zijn de aan/uit knop, twee USB 3.0 poorten, een USB Type-C poort, een audiopoort voor zowel een microfoon als hoofdtelefoon en de resetknop. De aan/uit knop is omringd door lampjes die laten zien dat de computer aan staat en van de harde schijf activiteit. De knoppen zelf zijn netjes uitgevoerd en doen wat ze moeten doen. De voorkant bevat verschillende openingen om koele lucht van buitenaf aan te zuigen. Wel is het dan handig om meerdere ventilatoren aan de voorkant te hebben die zorgen voor een betere luchtstroom.

Aan de onderkant van de kast zien we nog een paar zaken zitten. Uiteraard mogen de rubber voetjes niet ontbreken om ervoor te zorgen dat de trillingen niet doorgegeven worden en dat de poten niet krassen op de ondergrond. Hij zal ook niet zomaar kunnen verschuiven. Tevens vinden we aan de achterkant van de kast een stoffilter. Deze kan achterlangs verwijderd worden maar liever zou ik deze optie via de zijkant of voorkant zien. Aan de voorkant zien we zes schroeven zitten: vier met rubber en twee duimschroeven. Deze zijn om de schijfkooi los te halen en een schijf te kunnen monteren. Ook is het mogelijk de kooi op een andere plek te monteren als je aan de voorkant een radiator wilt installeren. Mooi dat er rubbers zitten maar eigenlijk wordt dit effect teniet gedaan door de duimschroeven.

Terug naar boven

We hebben de kast van buiten gezien, tijd om de kast eens open te maken en te zien wat daar verborgen zit.

Het loshalen van de zijkant gaat op de standaard manier, dat wil zeggen via het losdraaien van twee duimschroeven. Deze duimschroeven blijven aan het zijpaneel vastzitten en kan je zo dus niet kwijtraken. Het paneel zal niet zo makkelijk van de kast vallen. Aan de onderkant en bovenkant zit een rand waar het paneel netjes tussenin valt. Aan de voorkant van de kast zitten een paar inkepingen die het paneel op zijn plek moeten houden. De kleine opstaande plaatjes op de kap schuiven namelijk netjes in deze openingen. Leg de kap alleen wel netjes weg want een krasje kan snel gemaakt zijn op de panelen.

Als het paneel weg is gehaald kunnen we inzoomen op de binnenkant. Ook daar is alles zwart uitgevoerd. Er is alleen een wit accent terug te vinden op de ventilatoren die al in de kast zitten. We vinden hier en daar wat openingen om de kabels doorheen te halen maar het meest in het oog springende aan deze kant is toch wel de ventilator die op de PSU shroud zit. Deze moet helpen om meer lucht richting de videokaart te krijgen. Of dit ook daadwerkelijk iets doet zullen we tijdens het testen achter komen. Zowel links als rechts van de ventilator hebben we openingen zitten die voor koeling moeten zorgen. Ook is er een opening gemaakt voor de kabels van de videokaart. Deze hoeven dus niet meer door de halve computerkast heen om aangesloten te worden. Aan de achterkant vinden we logischerwijs de sloten om de videokaart of andere uitbreidingskaarten in te kunnen bouwen. De schroeven hiervoor zijn duimschroeven die makkelijk los te maken zijn, al zul je de eerste keer wellicht een schroevendraaier nodig hebben. Daarboven hebben we een 140 millimeter ventilator zitten, ook weer zonder verlichting. Deze moet warme lucht meteen naar buiten blazen.

Bovenin hebben we twee openingen waar kabels doorheen geleid kunnen worden. Meestal zijn dit de kabels van de ventilatoren, de verlichting en stroomkabels voor het moederbord. Daaronder hebben we een grote opening waardoor het makkelijk is een bracket aan de achterkant van het moederbord te plaatsen terwijl het moederbord al ingebouwd zit. Hier zit ook geen plaat in de weg voor schijven dus dit is vrij toegankelijk. Daaronder zien we twee schroefgaten voor brackets aan de andere kant, daar straks meer over. Rechts daarvan hebben we twee openingen die afgedekt zijn met rubbers. Daar kunnen kabels doorheen gehaald worden maar zijn netjes afgedekt zodat stof of lucht niet makkelijk door de openingen kunnen. De voorkant heeft een groot vlak met daarachter geluidsdempend materiaal. Hier is ook ruimte voor ventilatoren en/of waterkoeling, al moet je misschien daarvoor de schijfkooi verplaatsen. We zien ook de laatste ventilator die Chieftec levert bij deze kast. Tegen de zijkant aan hebben we plek voor nog eens twee ventilatoren of een radiator als je dat zou willen. Je moet wel goed opletten als je hier gebruik van wilt maken want je kabels zitten daar links van deze plek. Aan de bovenkant tenslotte hebben we meer ruimte voor koeling. Deze openingen zijn afgedekt door een magnetisch stoffilter zoals we eerder zagen. Deze kan makkelijk weggehaald worden zodat je hier de schroeven door de kast kunt draaien.

We gaan eens de andere kant van de kast bekijken. Daar zien we hetzelfde systeem om de kap los te halen als bij de andere kant. Het is het losdraaien van twee duimschroeven en de kap kan van de kast geschoven worden. Daarachter zien we een zwart geheel en tevens wat kabels. Achterin aan de onderkant hebben we de ruimte waar de voeding zijn plek vindt. Deze ruimte heeft twee rubber strookjes om ervoor te zorgen dat trillingen niet doorgegeven worden aan de rest van de kast. Daaronder zien we het stoffilter zitten die zorgt dat er geen stof in de voeding komt. Aan de bovenkant treffen we de openingen voor de kabels. Deze zijn niet afgewerkt met rubber. Ook zien we aan de achterkant twee brackets zitten waar SSD’s hun plek weten te vinden. Uiteraard kunnen dit ook twee andere apparaten zijn die hetzelfde formaat gebruiken en via de onderkant vastgemaakt kunnen worden. Als laatste hebben we aan de voorkant een schijfkooi zitten waar ruimte is voor een traditionele harde schijf en een SSD. Daarvoor moet de kooi echter wel losgehaald worden, daar tijdens het inbouwen meer over.

We zien aan de zijkant een bundel met kabels zitten van de knoppen en aansluitingen op de kast. Deze moeten uiteindelijk op het moederbord geprikt worden, willen ze ook functioneren. Wat we aan deze kant ook terugvinden zijn oogjes om de verschillende kabels aan vast te maken. Hier is geen klittenband voor aanwezig maar Chieftec levert tie-wraps bij de kast. Op diverse plekken kan alles netjes bij elkaar gebonden worden. Werpen we nog even een blik op de voorkant. De kap zelf is, zoals eerder gezegd, voorzien van geluidswerend materiaal. Aan de zijkanten is mesh geplaatst voor de aanvoer van lucht en het enigszins tegenhouden van stof. Op de behuizing zien we de ventilator zitten die voor de koeling moet zorgen. Hier zien we ook dat er drie stuks geplaatst kunnen worden van 120 millimeter. Uiteraard is er ruimte voor een radiator. Als laatste hebben we nog een paar openingen voor kabels om de ventilatoren werkend te krijgen en eventueel verlichting aan te sturen als de ventilatoren dit ondersteunen.

Terug naar boven

De kast hebben we nu uitvoerig bekeken, tijd om er een systeem in te bouwen en te zien wat de plus- en minpunten zijn van deze behuizing. Daarvoor hebben we de volgende onderdelen gebruikt:

  • Intel Core i5 11600K
  • ASUS Z590 Maximus XIII Hero moederbord
  • 2 x 8 GB Corsair Vengeance LPX 3200 MHz C16 geheugen
  • Cooler Master Masterliquid ML240P Mirage waterkoeler
  • Be Quiet Dark Rock 4 luchtkoeler
  • 120GB Kingston A400 SSD
  • 2TB Seagate Barracuda ST2000DM001 harde schijf
  • Nvidia GeForce RTX 3060 Ti 8GB videokaart
  • Chieftec Polaris Pro 1300 Watt voeding

We zien twee koelers terug in het overzicht: een luchtkoeler van Be Quiet en een waterkoeler van Cooler Master. We gaan beiden monteren om te zien wat later de uiteindelijke prestaties zijn van de kast ten opzichte van een open testbench. Het voordeel van een luchtkoeler is dat er lucht over de VRM’s geblazen wordt waardoor die temperaturen wat lager worden. Een waterkoeler zorgt over het algemeen voor wat lagere temperaturen van de processor maar blaast geen lucht over de VRM’s waardoor deze temperaturen hoger uitvallen. Voor beiden is wat te zeggen.

Bij het bekijken van de binnenkant hebben we de plek voor de voeding al gezien namelijk achterin aan de onderkant. Deze voeding moeten we via de zijkant in gaan bouwen en dan aan de achterkant vastzetten. Zorg er alvast voor dat de nodige kabels aangesloten zitten want dit wordt later namelijk wat lastiger om te doen. Plaats de voeding in het compartiment en schroef hem vast met de meegeleverde schroeven. Als dit gedaan is kunnen we de kabels voor de voeding en de EPS aansluitingen alvast naar hun plek leiden en door de openingen halen. De 24-pins connector moet door het rubber gehaald worden terwijl de EPS connectoren door de opening gaan die niet afgedekt is.

We hebben tijdens de tour gezien dat er een schijfkooi aan de voorkant van de kast zit. Hier is plek voor één gewone harde schijf, al zullen deze niet veel meer gebruikt worden. Om hier een schijf in te kunnen bouwen moet het bracket via de onderkant losgehaald worden. Aan de onderkant hebben we twee duimschroeven zitten die je moet losdraaien. Daarna moeten de schroeven losgedraaid worden zodat het rubber wat losser zit en de kooi uit de kast gehaald kan worden. Als we de kooi bekijken dan zien we één plek voor een gewone harde schijf en een plek voor een 2.5 inch apparaat of schijf. Deze moet wel als eerste vastgezet worden want anders zit de harde schijf in de weg. Dit moet namelijk via de onderkant. Plaats daarna de “grote” harde schijf en zet deze aan de zijkant vast met de schroeven. Vervolgens kan de kooi teruggeplaatst worden in de kast. De schijf wordt op een later moment aangesloten.

Maar niet alleen op de kooi kan een schijf geplaatst worden, ook aan de achterkant van de moederbord tray is er ruimte voor schijven. Hier vinden we namelijk twee brackets die plek hebben voor schijven of apparaten. Ze zijn los te halen met een duimschroef die vanaf de fabriek strak aangedraaid kan zijn. Een schroevendraaier is dus wel handig om in de buurt te hebben. Let op: de schroef zit NIET vast aan het bracket maar komt los. Als je eenmaal het bracket los hebt dan zien we een plaatje met vier schroefgaten voor de schijf. Leg het plaatje op de schijf en schroef het vast met de benodigde schroeven. Daarna kun je de schijf weer terugplaatsen en vastzetten met de eerder losgehaalde schroef.

Tijd om het moederbord in de kast te gaan bouwen. Om dit proces iets makkelijker te maken is er een standoff gebruikt die een dunnere rand heeft. Hier kan het moederbord op geklemd worden waardoor je je handen vrij hebt om de schroeven vast te draaien die het moederbord op zijn plek houden. Als het moederbord op zijn plek zit dan zien we aan de achterkant dat het I/O gedeelte iets naar binnen valt. Daardoor zijn uitstekende delen zoals de antennepunten ietwat beschermd tegen beschadigingen. Het plaatsen van het moederbord wordt wat lastiger gemaakt door de kabel van de aanwezige ventilator achterop, hier moet namelijk het I/O gedeelte onderdoor gestoken worden. Als het bord eenmaal zit dan kunnen de 24-pins stroomkabel en de EPS kabels op het bord aangesloten worden.

Nu het bord ingebouwd is wordt het tijd een deel van de kabels aan te gaan sluiten. We beginnen met de audio aansluiting waardoor we voorop de kast een hoofdtelefoon kunnen koppelen. Deze aansluiting zit linksonder op het bord dus deze kan daar door het gat. Aan de andere kant van het moederbord hebben we de aansluitingen voor de knoppen en lampjes zitten. Nadeel van deze kast is dat er geen hele connector is maar alle knoppen aparte connectoren zijn. Je moet dus alles los aan gaan sluiten. Dat had wat mij betreft iets netter gemogen. Je moet vooral bij de LED’s nu opletten welke kant op welke pin geprikt moet worden. Andere fabrikanten hebben dat beter voor elkaar. Nog een dingetje wat we in dit geval tegenkomen: de USB 3.0 aansluiting. Deze kan netjes door de opening gehaald worden maar als je hem op het moederbord aansluit dan blokkeert deze de mogelijkheid tot het plaatsen van een extra ventilator op het zijpaneel. Dit komt gewoon door de stugge connector die voor deze poorten gebruikt wordt. Hier had iets beter over nagedacht kunnen worden. De USB Type-C connector is wel makkelijk te plaatsen en maar op één manier in het slot te prikken.

Tijd om de koeler te plaatsen die de processor moet temperen. We beginnen in dit voorbeeld met de waterkoeler omdat deze net iets meer handelingen nodig heeft. Later bouwen we de computer om naar luchtkoeling. Om deze koeler te monteren moet er eerst een bracket geplaatst worden op het moederbord. Omdat we een grote ruimte hebben aan de achterkant kunnen we hier makkelijk het bracket aanbrengen en aan de andere kant van het moederbord vastschroeven. Het filter aan de bovenkant moet van de kast gehaald worden om hier de radiator op vast te zetten. Aangezien we gebruik maken van een 240 millimeter radiator zijn er 8 schroeven nodig. Deze kunnen makkelijk aangedraaid worden zodat hij geen kant meer op kan. Wat wel een issue is: de radiator past net in deze kast maar ga je gebruik maken van een 280 millimeter radiator dan kunnen de EPS connectoren wel eens in de weg gaan zitten. Het is ook niet mogelijk het moederbord wat te laten zakken. Wat wel een optie is, is om de kabels via de zijkant weg te werken en niet bovenlangs te laten lopen. Als laatste kan het blok op de processor gezet worden en moeten de schroeven op de pinnen gedraaid worden. De kabels kunnen ook alvast naar achteren getrokken worden zodat deze uiteindelijk nog aangesloten kunnen worden. Alles zit netjes op zijn plek om de processor te koelen.

Het laatste wat we nog in de kast moeten gaan inbouwen is de videokaart. Hiervoor maken we gebruik van een RTX 3060 Ti. Aan de achterkant zien we de plaatjes zitten waar de uitbreidingskaarten hun plek vinden. Maar op deze plek is een mooie feature te vinden. Door de twee duimschroeven aan de achterkant los te draaien kan het geheel uit de kast gehaald worden. Niet alleen kun je de plaatjes wat makkelijker loshalen, het geheel kan ook 90 graden gedraaid worden waardoor je een kaart makkelijk verticaal kunt plaatsen. Let wel echter wel op dat er geen riser kabel geleverd wordt dus hier moet je zelf nog voor zorgen. Vergeet ook niet de duimschroeven weer vast te zetten anders komt de hele boel weer los. We halen twee plaatjes los en prikken de kaart op zijn plek.Draai de schroeven op hun plek en de kaart zit goed vast. Vervolgens moet de kaart nog voorzien worden van stroom. Daarvoor kun je een kabel vanaf het moederbord laten lopen of van onderaf via de PSU tunnel. Wij kiezen voor de eerste optie.

Nu alles ingebouwd zit moeten we de kabels even netjes wegwerken terwijl we ook nog een paar kabels moeten aansluiten. Nog niet alles zit op zijn plek. We moeten namelijk de schijven nog voorzien van stroom en een datakabeltje. Zonder deze zaken wordt het lastig de computer op te starten. Sluit de SATA kabel aan op de schijf en zorg ervoor dat er ook een stroomconnector op de schijf geprikt wordt. De andere kant van de SATA connector moet op het moederbord aangesloten worden. Zo kan de machine opstarten met het besturingssysteem en kunnen gegevens opgeslagen worden. Ook moeten we de RGB verlichting van de waterkoeler nog aansluiten en dat doen we rechtsboven op het moederbord. Daar links van vinden we de connectoren voor de pomp en de ventilatoren van de AIO koeler. Als laatste moeten we de drie door Chieftec geleverde ventilatoren nog van stroom voorzien en dat doen we aan de onderkant. Bedenk wel dat er een ventilator in de weg zit van de aansluitingen. Een beetje handigheid is geboden.

Alles is aangesloten en de kabels kunnen netjes bij elkaar gebonden worden zodat het niet een chaos is maar fatsoenlijk afgewerkt. Zo is het ook makkelijker om de zijkant van de kast weer netjes op zijn plek te krijgen. Als er teveel kabels op één plek zitten gaan de kap bol staan en dat ziet er gewoon niet mooi uit. Als deze kap erop zit kun je de voorkant ook terugplaatsen. Deze kan gewoon op zijn plek geduwd worden zonder al teveel kracht. De andere kant ziet er goed uit en de kabels vallen nauwelijks op, al is dat met deze kast misschien wat minder spannend. Zijkant op de kast zetten en er is helemaal niets meer te zien van de eventuele kabelbende. Het resultaat is een strak afgewerkte computer. Op het moment dat de computer aangezet wordt zien we de LED’s op bovenkant van de kast oplichten. Dit is de enige verlichting van de kast zelf. De computer (in dit geval het moederbord) heeft ook een klein beetje verlichting maar dit wordt al wat gedimd door het mesh stoffilter.

Terug naar boven

De pc is helemaal in elkaar gezet en klaar om aangeslingerd te worden. Hier houdt het voor de meeste mensen op qua kijken naar een computerkast. Maar naast het in kunnen bouwen van componenten en het mooi eruit laten zien van een computer heeft een kast nog een functie: het koelen van de verschillende componenten die net ingebouwd zijn. Een belangrijk iets want dit verlengt de levensduur van je componenten en een computer die niet oververhit kan betere prestaties neerzetten. Om te zien of de kast dit ook goed kan hebben we een paar tests gedraaid: Idle, Cinebench als processor test, Heaven als videokaart test en Doom Eternal als complete test. Deze voeren we uit met zowel een luchtkoeler als een waterkoeler. Deze scores vergelijken we met een opstelling die op een open testbench heeft gedraaid. Een belangrijk gegeven is dat de omgevingstemperatuur in alle gevallen 22 graden was.

Waterkoeling

Aangezien de kast net opgebouwd is met een waterkoeler beginnen we ook met deze opstelling. We zien dat de processor in drie van de vier tests ongeveer 5 graden warmer wordt dan buiten de kast. Dit lijkt veel maar is redelijk acceptabel. Een reden hiervoor kan zijn dat de warmte van de videokaart opstijgt richting de processor. Maar dat verklaart niet dat de temperatuur in Doom hetzelfde is gebleven. De videokaart wordt in de Idle mode en Cinebench een stukje koeler dan buiten de kast maar in Heaven en Doom zit de kaart op dezelfde temperatuur als buiten de kast. Dit komt grotendeels doordat de extra ventilator meer koeling richting de kaart stuurt. De chipset wordt in Cinebench wat koeler en bij de andere tests behoudt deze zijn temperatuur en de VRM’s worden in Idle iets warmer, in Cinebench iets koeler en bij de andere twee tests blijven de temperaturen gelijk.

Luchtkoeling

We gaan de waterkoeler omwisselen voor de luchtkoeler. Er is genoeg ruimte beschikbaar om hem netjes in te bouwen. We zien dat de processor in alle gevallen net zo warm of zelfs iets warmer wordt. Helaas stijgt de temperatuur in Heaven maar liefst 12 graden ten opzichte van buiten de kast. Dit is geheel te danken aan de onderste ventilator die de warmte richting de luchtkoeler blaast. Gelukkig kan de koeler het wel aan. Het laat wel zien dat er luchtverplaatsing is maar in dit geval gaat de warme lucht richting de processor. De videokaart wordt in Idle en in Cinebench koeler waarbij de temperatuur in Heaven zelfs daalt naar 34 graden. Dit wederom dankzij de extra ventilator. Echter wanneer het er toe doet stijgt de temperatuur. In Heaven wordt de kaart 3 graad warmer en in Doom zelfs 4 graden. Het is een stukje warmer dan normaal maar nog acceptabel. Hier is ook te zien dat de chipset in alle gevallen een stukje koeler wordt: in Cinebench scheelt het zelfs 8 graden. Ook de temperaturen van de VRM’s liggen een stukje lager.

De kast maakt tijdens het testen niet al teveel geluid. Je kunt als je goed luistert wel iets horen maar over het algemeen valt het echt mee. Het maakt natuurlijk wel uit waar je de kast hebt staan maar persoonlijk had ik er geen last van. Metingen met de waterkoeler ingebouwd kwamen uit op waardes tussen de 38,5dB in Idle tot 42dB in Doom. Dit zijn metingen op een afstand van 30 centimeter gemeten met een decibelmeter. Stiller is altijd mogelijk maar dan moet er geïnvesteerd worden in andere ventilatoren. Sowieso is aan te raden wat meer ventilatoren te plaatsen. Het zorgt wel voor iets meer geluid maar ook zeker voor extra koeling wat de kast kan helpen beter te koelen.

Terug naar boven

Lees je dit? Gefeliciteerd, dan heb je de review tot het eind doorgelezen (of snel naar beneden gescrollt). Hoe dan ook: het is tijd voor de conclusie van deze review. Is deze kast de prijs van €85,- waard of kun je beter een andere behuizing kopen? Laten we beginnen met het feit dat het voor een deel een persoonlijke keuze is welke kast wilt of niet. Dat heeft alles te maken met het uiterlijk van een kast. Je moet er tenslotte wel de hele tijd naar kijken. Maar een kast moet ook de componenten koel houden en niet teveel geluid maken of doorlaten. En de poule met kasten in deze prijsklasse is behoorlijk groot. Chieftec moet dus van goede huize komen om op te vallen tussen de enorme berg aan kasten.

Als we kijken naar het uiterlijk van de kast dan kunnen we in ieder geval stellen dat de kast een behoorlijk strak uiterlijk heeft. Hij is compleet zwart aan alle kanten en er is geen raam aanwezig om de binnenkant van de computer te kunnen bekijken. Dit zou toch niet opschieten met het dempende materiaal aan de binnenkant van de panelen want die zouden toch al het zicht ontnemen. Dit betekent ook dat RGB geen zin heeft in de kast want je ziet er toch niets van. Mocht je in de markt zijn voor een kast zonder discoverlichting dan is dit meteen een pluspunt. Theoretisch betekent dat dat je de binnenkant van de kast niet netjes hoeft in te ruimen maar of dat handig is… het geeft de kast wel meer posities om neer te zetten dan in een standaard gamekamer. Let bij het bouwen van de computer wel op dat de panelen netjes opgeborgen worden. Een krasje is zo gemaakt op deze kast.

Aan de binnenkant is er behoorlijk wat ruimte om een pc in kwijt te kunnen. Een klein minpuntje met inbouwen zou kunnen zijn dat de ventilator op de PSU shroud iets in de weg kan zitten voor het installeren van de aansluitingen aldaar maar die kan uiteraard even verwijderd worden. Wel kan er een issue zijn met de EPS connectoren links bovenin in combinatie met een 280 millimeter waterkoeler. Dit gaat elkaar wellicht in de weg zitten dus let hierop. Wat ook een issue kan zijn is de USB 3.0 connector als die aan de zijkant van het moederbord aangesloten moet worden. Er kan dan op die plek geen ventilator of radiator geplaatst worden. Er blijven gelukkig genoeg koelopties beschikbaar maar dit is toch wel een dingetje. Het inbouwen van een SSD gaat best makkelijk maar het kost wat meer moeite om een 3.5 inch schijf te installeren. Hiervoor moet aan de onderkant van de kast twee schroeven losgehaald worden. Niet echt de meest handige optie. Wat dan wel weer netjes is gedaan is de manier hoe de positie van de videokaart omgebouwd kan worden naar verticaal. Oke, er wordt geen riserkabel geleverd door Chieftec maar dat zou de kast ook meteen een stuk duurder maken. Het omzetten gaat lekker snel en makkelijk, hier echt pluspunten voor.

De prestaties van de kast zijn redelijk op orde. Sowieso is het mooi om te zien dat Chieftec standaard drie ventilatoren levert bij de kast waarvan er één op de PSU shroud zit. Dit zou moeten helpen bij het koelen van de videokaart en dat doet het deels ook. Bij de CPU tests zien we dat de temperatuur van de videokaart echt een stukje lager liggen. Helaas zit de ventilator aan de voorkant standaard ook op de laagste positie waardoor het koelen van de processor wat minder goed werkt. Als je deze zou verplaatsen dan zullen de temperaturen ietsjes beter zijn. De warme lucht van de videokaart wordt wel versneld naar de processor geblazen. Helaas helpt het ook niet dat de openingen aan de voorkant vrij klein zijn, dit verhindert de aanzuiging van koele lucht. Meer ventilatoren zou deels kunnen helpen maar dat brengt ook wat meer geluid met zich mee. Standaard is de kast redelijk stil met een maximale geluidsdruk van 42dB en dat is netjes.

Het strakke uiterlijk gaat helaas een beetje ten koste van de koelprestaties. Desondanks is de Apex Q van Chieftec een nette kast met voldoende inbouwmogelijkheden. De concurrentie is vrij stevig rond dit prijspunt maar bij deze kast krijg je wel wat extra’s in de vorm van ventilatoren. Een Great Value award is deze kaast in mijn ogen wel waard.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
1
Tof
0
Heet
0
Meh
1
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Behuizingen