Voedingen

Chieftec Polaris Pro 1300W review

Chieftec Polaris Pro 1300W

8.2

De Chieftec Polaris Pro is een nette voeding die erg veel vermogen levert. 1300 Watt is genoeg voor zelfs het meest krachtige systeem wat je nu kunt bouwen. De voeding is voorzien van een 80+ Platinum certificaat dus erg efficiënt. Hij is modulair dus je gebruikt alleen die kabels die je nodig hebt, de rest kan in het tasje. Hij is vrij compact dus past makkelijk in je kast. Uiteraard komt de Polaris Pro met een 12VHPWR kabel voor de nieuwste videokaarten. Helaas is de voeding met een prijs vanaf €250,- best duur en is de garantie van maar 5 jaar best mager te noemen. Een prima voeding, alleen jammer van de garantie.

Top
  • 80+ Platinum voeding
  • Dedicated 12VHPWR kabel geleverd bij de voeding
  • Genoeg kabels voor je computer
  • 1300 Watt kan zelfs de meeste krachtige pc voorzien van stroom
  • Opbergtasje voor je kabels
  • Best compact voor een zware voeding
Flop
  • Behoorlijk aan de prijs
  • "Maar" 5 jaar garantie
  • Geen tiewraps geleverd

Voordat ik begin met deze review wil ik Chieftec bedanken voor het opsturen van deze voeding. Dit zal geen extreem uitgebreide review worden met testresultaten omdat het PSU testlab waar ik altijd kon testen helaas niet meer beschikbaar is. De voeding zal na review gebruikt gaan worden voor het benchmarken van onder andere nieuwe videokaarten.

Chieftec zal bij mensen die wat langer werken met computers bekend in de oren klinken. Ze bestaan al sinds 1994 en zijn vooral bekend van de grote kasten die ze op de markt hadden gezet. Ik heb in het verleden zelf een Chieftec Dragon kast gehad en dit was een kast die je echt niet zomaar meer wilde verplaatsen op het moment dat je deze had ingebouwd. Ze waren groot en konden heel veel hardware huisvesten, vooral 5.25 inch apparaten. Deze werden veel gebruikt voor DVD branders en fan controllers. Tevens hadden deze kasten een historie dat ze behoorlijk uitgedost werden met allerlei spullen zoals verlichting, iets wat in die tijd niet standaard in computerkasten zat. Maar er was ook genoeg ruimte in de kast voor veel schijven en het was mogelijk extra kooien aan te schaffen voor nog meer bouwpret.

Het is een tijd stil geweest rond het merk maar men is op dit moment bezig met een comeback. Ze brengen weer kasten, voedingen, waterkoelers, ventilatoren op de markt samen met allerlei accessoires voor deze kasten. Qua voedingen en kasten is er voor elk wat wils te vinden. Zo heeft het merk keuze uit diverse ITX kasten maar kunnen er ook 19 inch server racks gekocht worden. Ook daar zijn verschillende opties te vinden echter is dit wel meer voor bedrijven of mensen die een compleet server rack hebben staan. Maar het merk wil ook graag weer terugkomen op de markt voor de “gewone” consumenten.

Het bedrijf heeft voedingen in alle soorten en maten voor diverse doeleinden. Het meeste daarvan zijn toch wel de standaard ATX voedingen maar ze maken ook varianten voor verschillende computerfabrikanten. Wij hebben voor deze review de Chieftec Polaris Pro opgestuurd gekregen. Deze voeding is alleen te krijgen in een vermogen van 1300 Watt wat meer dan genoeg is om de snelste videokaart van dit moment te voorzien van stroom. De prijs van deze voeding is echter niet gering: je moet hier ongeveer €260,- voor neertellen, een aardig bedrag. Maar wat krijg je voor dit geld? We gaan het zien in deze review.

Voordat we de voeding gaan uitpakken kijken we eerst naar de specificaties.

De lijst is redelijk groot maar we pikken er een aantal dingen uit. Uiteraard hadden we uit de naam al gehaald dat de voeding maximaal 1300 Watt aan vermogen kan leveren. Als we dit beter gaan bekijken dan zien we dat er over de 5 Volt en 3.3 Volt maximaal 120 Watt geleverd kan worden terwijl over de 5 Volt standby maximaal 15 Watt geleverd wordt. De 12 Volt output heeft een weerstand van 108,3 Ampere waardoor er maximaal 1300 Watt geleverd kan worden. Al met al genoeg om je systeem van voldoende stroom te voorzien. Het geheel is 16 x 15 x 8,6 centimeter groot, het standaard formaat voor een ATX voeding maar best compact voor een voeding met deze wattage. Het geheel weegt 3,13 kilo, vrij zwaar dus. Deze Polaris is een ATX 3.0 voeding met een 80+ Platinum rating. Natuurlijk is de voeding voorzien van de benodigde beveiligingen om er maar voor te zorgen dat je voeding zo veilig en betrouwbaar mogelijk werkt. Is er iets mis dan zal de voeding dit meteen opmerken en opvangen. Zo blijft de rest van je systeem onbeschadigd. En mocht je voeding kapot gaan dan levert Chieftec een garantie van 5 jaar. Dit is overigens best weinig als je ziet wat voor geld je betaalt voor deze platinum voeding, dat had beter gemogen.

De Polaris is volledig modulair. Dit betekent dat de voeding standaard niet voorzien is van kabels, deze worden los bij de voeding geleverd. Dit betekent dat je alleen de kabels aansluit die je nodig hebt, de rest laat je lekker in de doos. En het is een behoorlijke bundel die men bij de voeding levert. In totaal hebben we 13 kabels die we aan kunnen sluiten. De 24-pins connector voor het moederbord is 60 centimeter lang wat vrij standaard is. De twee EPS kabels zijn 70 centimeter lang en één van de kabels is een 4 + 4. Er worden drie 8-pins PCIe kabels geleverd die allemaal een pigtail bevatten zodat er twee connectoren zijn. Deze zijn 50 centimeter lang. De 4 SATA kabels zijn 55 centimeter lang en hebben daarna om de 10 centimeter een connector. Ook is er één Molex kabel met vier aansluitingen, mocht je hier nog behoefte aan hebben. Er wordt zelfs nog een floppy kabel geleverd, iets wat tegenwoordig amper meer gebruikt wordt. De kabel die we overgeslagen hebben is de PCIe Gen 5 kabel. Dit is de 12VHPWR aansluiting dit gebruikt wordt op de nieuwste videokaarten van Nvidia. Deze is rechtstreeks op de voeding en kaart aan te sluiten, dus geen losse connectoren te vinden.

In voedingenland is het erg belangrijk om te weten waar je componenten vandaan komen en er is het verhaal dat alleen Japanse condensatoren het beste zouden zijn voor voedingen. Andere varianten zijn kwalitatief minder waardoor de voeding er sneller mee stopt. Of dat ook echt zo is weet ik niet maar de Japanse varianten staan erom bekend het meest betrouwbare te zijn. Het is en blijft natuurlijk hardware. Hij maakt ook gebruik van een LLC Half Bridge converter met DC naar DC techniek wat ook kwalitatief beter is voor de voeding en zorgt voor een betere stroomvoorziening naar je systeem toe.

Een voeding kan best warm worden. Deze voeding is voorzien van een 135 millimeter ventilator om de componenten binnen de voeding te koelen. Deze ventilator is ontwikkeld om lang mee te gaan en niet zomaar ermee op te houden. Deze kan constant draaien wat zorgt voor iets meer geluid maar het is ook mogelijk om de Zero Fan optie in te schakelen. Dan blijft de ventilator tot een bepaald verbruik stilstaan wat weer scheelt in geluid. Mocht er meer vereist worden van de voeding dan gaat de ventilator alsnog aan het werk.

Meer informatie is terug te vinden op de internetpagina van Chieftec.

Terug naar boven

Genoeg theorie, tijd om de doos te openen en te zien wat we in handen hebben.

De voorkant van de doos bevat het logo, het merk en de productnaam. Ook zien we een foto van de voeding. Rechts onderin zien we nog een paar kenmerken zoals de Platinum rating, het feit dat het een PCIe Gen5 voeding is en de ATX 3.0 standaard ondersteunt. Hier zien we ook dat het een compleet modulaire voeding is en dat hij gemaakt is van Japanse condensatoren. De achterkant van de doos laat ook deze features zien, de output specificaties en de kabels die Chieftec levert. Aan de onderkant staan wat certificeringen. Maken we de doos open dan zien we een stuk schuim liggen, een tasje en een handleiding.

De handleiding geeft alleen wat uitleg over de installatie en wat features. Op zich niet zo heel spannend dus. Chieftec levert een tasje mee vol met de kabels die op de voeding aangesloten kunnen worden. Bovenop ligt een C13 stroomsnoer wat vrij standaard is voor computers. Het aantal kabels is best fors maar je hoeft ze niet allemaal te gebruiken. Wat je niet gebruikt stop je terug in het tasje zodat je ook alles netjes bij elkaar kunt houden. We vinden ook een klein zakje met vier schroefjes waarmee de voeding in de computerkast gebouwd wordt. Een ding wat we helaas moeten missen zijn tie-wraps. Deze moeten dus van de computerkast komen of zelf aangeschaft worden. Geen heel groot probleem maar het zou handig zijn als men deze ook levert.

Leg je alle kabels bij elkaar dan zie je verschillende bundels op tafel liggen. Bij elkaar zijn het maar liefst acht verschillende soorten kabels. Een belangrijke kabel die je wellicht al in je bezit hebt is de standaard stroomkabel. Deze krijg je bij bijna elk apparaat dus kan die bij deze voeding niet ontbreken. De andere kabel die je altijd aantreft is de 24-pins ATX connector. Aan de kant van het moederbord is dit één geheel maar aan de kant van de voeding is deze gesplitst in twee verschillende connectoren. Daarnaast hebben we ook twee EPS kabels gekregen waarbij de connectoren gesplitst kunnen worden in twee x 4-pins. Chieftec levert maar liefst drie PCIe kabels mee, allemaal met een 6 + 2 connector. Bovendien hebben ze allemaal een extra connector. Dit sluit wel makkelijk aan maar het betekent ook dat de kabel twee keer zoveel stroom aan moet kunnen als beide connectoren gebruikt worden. Advies blijft om liever twee losse kabels te gebruiken dan de doorlus optie. SATA kabels hebben we genoeg: die krijgen we maar liefst vier stuks, ieder voorzien van drie connectoren. Wat ook geleverd wordt is één kabel met molex connectoren. Er zijn nog apparaturen die hiervan gebruik maken en dan is het fijn dat Chieftec deze levert. Nog exotischer is dat men ook een verloopkabel levert van molex naar floppy. Je zult hem maar net nodig hebben. De laatste kabel die we tegenkomen is de 12VHPWR kabel. Deze connector vinden we aan beide kanten dus er is geen splitter of losse connectoren nodig om je nieuwe videokaart van stroom te voorzien.

Tijd om de kabels aan de kant te leggen en de voeding uit te pakken. Deze zit netjes verpakt in plastic en geklemd in een hoes van schuim. Hierdoor kan de voeding niet verschuiven en beschadigd raken. Als we deze uitpakken dan is hij compleet in het zwart uitgevoerd. Althans: bijna helemaal. Op het binnenste gedeelte bij de ventilator zien we een gekleurde sticker zitten die overigens niet rond draait. Dit is een metalen rooster die ervoor moet zorgen dat de ventilator niet aangeraakt kan worden en je vingers veilig zijn. Aan de andere kant van de voeding zit een sticker met daarop de informatie van de voeding. Dit betreft ook het schema met de maximale output van de voeding bij welke voltages. Op die manier zie je precies hoeveel Watt er beschikbaar is voor het type voltage.

Bekijken we de zijkanten even. Aan de achterkant van de voeding zit een mesh rooster waardoor warmte zijn weg naar buiten kan vinden. De ventilator zuigt koele lucht aan en de warmte van de componenten wordt door deze openingen naar buiten geblazen. Daar zien we ook een C13 aansluiting voor stroom, een schakelaar om de voeding aan of uit te zetten en een Zero Fan knop om de ventilator hybride te laten werken of altijd aan te laten staan. De linker zijkant heeft een paar stickers dat hij gekeurd is en is daarmee de minst interessante kant. De voorkant bevat alle aansluitingen voor de eerder getoonde kabels. Hier komen we zo nog even op terug. De rechterkant van de voeding laat het merk en het type voeding zien, in dit geval de Polaris Pro. Helaas is hier geen wattage vermeld dus zie je niet snel hoeveel watt de voeding aan kan.

We hadden net al de aansluitingen gezien, tijd om deze van dichterbij te bekijken. We beginnen helemaal links met maar liefst vijf connectoren voor SATA of Molex kabels. Hier kunnen genoeg kabels op aangesloten worden om een zwik schijven, controllers, pompen en wat al niet van stroom te voorzien. Daarnaast vinden we in de bovenste rij de aansluitingen voor de 24-pins ATX connector terug. Deze is verdeeld in twee losse connectoren. In de onderste rij zitten drie 8-pins PCIe connectoren die gebruikt worden om een videokaart van stroom te voorzien of om op de nieuwste Z890 borden wat extra stroom te zetten op het bord. Rechts bovenin hebben we twee 8-pins EPS connectoren zitten die de processor van stroom moeten voorzien. Deze zijn niet altijd allebei nodig. Tenslotte hebben we rechts onderin nog de 12VHPWR connector over die best berucht is bij veel mensen maar die videokaarten tot maar liefst 600 Watt aan stroom moet kunnen leveren. Belangrijk is wel dat deze goed aangesloten wordt. Het zou niet de eerste connector of kabel zijn die smelt.

Als we een beetje door de ventilator en het rooster aan de achterkant gaan kijken dan zien we het binnenste van de voeding zitten. Het is niet aan te raden om met de binnenkant te rommelen of om de voeding open te maken. Er zitten namelijk componenten binnenin de voeding die een hoog voltage opslaan en wanneer je deze aanraakt dan kan het zomaar zijn dat je onder stroom komt te staan en dat is wel het laatste wat je wilt, vooral met deze vermogens. Mocht er iets aan de voeding kapot zijn, ga het dan ook niet zelf repareren maar breng de voeding terug naar de winkel of fabrikant waar je hem vandaan hebt.

We nemen echter wel een kijkje aan de binnenkant zodat jij dat niet hoeft te doen. Aan één kant zit de ventilator gemonteerd die met een kabeltje op het bord van de voeding geprikt zit. Deze is ook niet makkelijk los te halen. Vervangen is ook een lastig iets aangezien het hier niet gaat om een standaard ventilator maar een 135 millimeter variant. RGB is hier ook niet te vinden. We zien dat de ventilator werkt op 12 Volt met 0,5 Ampère. Het verbruik van deze is dus niet hoog. Aan de stand van de bladen te zien blaast de ventilator koele lucht over de componenten. Aan de andere kant zien we de verschillende componenten zitten. Uitleg hierover moet ik je schuldig blijven aangezien mijn kennis hierover niet toereikend is. Wel ziet de ene kant er netjes uit terwijl de kant waar de stroomaansluiting zit wat rommelig oogt. Gelukkig hoef je hier niet naar te kijken of mee bezig te zijn. Wat wel erg opvalt in deze voeding zijn de twee capacitors van Rubycon die compleet Japans zijn.

Terug naar boven

Het testen van een voeding is een kostbare aangelegenheid. Ik heb in het verleden een aantal keer gebruik mogen maken van het testlab van Cooler Master om voedingen te testen. Helaas is deze opstelling defect geraakt en een nieuwe aanschaffen doe je niet “even”.

Je hebt het over testapparatuur wat al vrij snel richting de €50.000 kan lopen of zelfs nog meer gezien de prijsstijgingen en grootte van de opstelling. Zo’n opstelling thuis neerzetten is niet echt een optie helaas anders had ik dit zeker gedaan. Wat we wel kunnen doen is de voeding inbouwen in een systeem om te laten zien hoe de voeding ingebouwd kan worden en of de kabels in de praktijk ook echt lang genoeg zijn. Daarvoor maken we gebruik van de volgende onderdelen

  • Intel Core i5 11600K Processor
  • ASUS Maximus XIII Hero moederbord
  • Corsair Vengeance LPX 3200 MHz C16 geheugen
  • Kingston A400 128GB SSD
  • Nvidia GeForce RTX 3060 Ti videokaart
  • Chieftec Apex Q kast

We beginnen bij de 24-pins connector. Dit is de grootste connector om aan te sluiten en over het algemeen ook de meest vervelende. Dit omdat de kabel normaal gesproken niet lekker kan buigen. Dat is met deze kabel geen probleem. Hij is vrij flexibel waardoor een 180 graden bocht makkelijk gemaakt kan worden. Dit komt mede omdat er geen verdikking aan het einde van de kabel bij de connector zit. Vervolgens gaan we kijken naar de EPS connectoren. De beide kabels kunnen keurig door de opening dus een connector uit elkaar halen is niet nodig. Ook hier is te zien hoe flexibel de kabels kunnen zijn. Deze weten de bocht makkelijk te maken zodat er weinig van de overtollige kabels te zien is. Het restant van de kabels kan uiteindelijk achter het moederbord weggewerkt worden.

De SATA connectoren zijn ook vrij flexibel, al kan het gebeuren dat je ineens een kabel 180 graden moet draaien omdat de connector verkeerd om zit. Dit is vrij makkelijk om te doen. Draai hem zoals je zelf wilt en sluit de connector aan op de schijf. Zorg er wel voor dat ze goed vastzitten op je schijf of apparaat anders schiet hij los en doet hij uiteindelijk niets meer. Bij de PCIe kabels bestaat er de kans dat je wat kabellengte over houdt aan het eind, vooral wanneer je er voor kiest om twee losse kabels aan te sluiten in plaats van één kabel met het verlenggedeelte. Gelukkig is dit makkelijk bij elkaar te binden of terug te buigen. De lengte is genoeg om de kabels mooi strak te krijgen en aan te sluiten op de videokaart. Het restant is op te binden door middel van tiewraps. Dit zal vooral nodig zijn wanneer je gebruik moet maken van een verloopstuk zoals bij deze RTX 3060 Ti. Bij de nieuwere kaarten zul je gebruik gaan maken van de 12VHPWR kabel of de ouderwetse 8-pins PCIe connectoren.

Wanneer de stroomkabels op de apparaten aangesloten zitten wordt het tijd om de kabels op de voeding aan te sluiten. Het is verstandig om dit te doen voordat je de voeding in de computerkast bouwt omdat je er anders heel moeilijk bij kunt komen. We beginnen met de 24-pins ATX connectoren, twee stuks om precies te zijn. Die vinden hun plek op het midden van de voeding. Vervolgens hebben we twee EPS connectoren om aan te sluiten die de processor moeten voorzien van genoeg spanning. Deze vinden hun plek rechts bovenin, vooropgesteld dat de ventilator naar beneden geplaatst is. Links bovenin hebben we de locatie waar de connector van de SATA kabels in geprikt moet worden. Dit is een kleinere 6-pins connector maar deze apparaten hebben ook niet zoveel spanning nodig. We moeten ook nog de PCIe connectoren aansluiten die veel lijken op de EPS connectoren maar zeker niet dezelfde pin layout hebben. Deze vinden hun plek op de onderste rij in het midden, onder de ATX connectoren. Er zijn drie aansluitingen beschikbaar en welke je pakt maakt eigenlijk niet uit. In deze pc-build niet nodig maar om toch even te laten zien hebben we de 12VHPWR kabel erbij gepakt. Deze moet rechts onderin aangesloten worden. Zorg er wel voor dat deze heel goed in de voeding gestopt wordt tot je een klik hoort. Er zijn al een aantal voorbeelden geweest waar de kabel niet goed aangesloten was en de connector ging smelten.

Dan is het alleen nog een kwestie van de voeding in de kast hangen. Hier moet de voeding vastgeschroefd worden aan de kast zelf en niet op een los bracket. Daarna kunnen de kabels onderin weggestopt worden en kun je de kabels netjes wegwerken achter de moederbordplaat. Het is handig dit te doen met tie-wraps of met klittenband. Gebruik je het laatste dan is het makkelijk kabels te wisselen of opnieuw aan te sluiten.

Terug naar boven

Een voeding is geen component wat je vaak zult kopen. Meestal schaf je deze aan en gebruik je hem in verschillende computersystemen. Toch is het een belangrijk onderdeel van je systeem. Immers: heb je geen voeding, gaat je computer niet aan. En is je voeding te zwak dan kan het gebeuren dat je complete systeem er ineens mee stopt als je teveel vraagt van je voeding. Heb je een goede voeding dan gaat deze zeker heel wat jaren mee. Het reviewen van een voeding is niet iets wat je veel ziet gebeuren door normale gebruikers. Daar is normaal gesproken specialistische apparatuur voor nodig wil je echt goed kunnen testen wat een voeding kan hebben en of de gemaakte beloftes kloppen. Deze apparatuur is helaas niet voor handen. Bij de plek waar dit voor mij mogelijk was is de opstelling defect geraakt dit wordt niet meer hersteld. Toch valt er wat te zeggen over deze voeding zonder dat je hem uitvoerig test.

Het uiterlijk van deze voeding is zoals velen: een zwart doosje met wat stickers en een aantal connectoren. Daardoor weet je welk merk en type voeding je hebt en wat de prestaties zouden moeten zijn. Opvallend is wel dat de voeding best compact is voor het vermogen dat het moet leveren. Het aantal connectoren is prima in orde, net als het aantal kabels. Deze voeding komt ook met de nieuwe 12VHPWR kabel die gebruikt wordt bij nieuwere videokaarten van zowel AMD als Nvidia. Deze is ook compatible met de ATX 3.1 standaard. Uiteraard worden ook de oudere PCIe kabels meegeleverd zodat ook videokaarten met deze aansluitingen gebruikt kunnen worden. Er is zelfs een verloopkabel van molex naar floppy, mocht je zo’n apparaat nog in je systeem hebben zitten.

De kabels zijn plat uitgevoerd en niet sleeved. Van de ene kant mag je verwachten bij een voeding van deze prijsklasse dat de kabels netjes afgewerkt zijn, van de andere kant worden ze daar wel dikker door en wordt het doorvoeren van de kabels wat lastiger. Er wordt ook een tasje geleverd door Chieftec waar de overtollige kabels in opgeborgen kunnen worden. Houdt de kabels van verschillende voedingen wel gescheiden, de kabels kunnen namelijk niet door elkaar gebruikt worden. Tiewraps zijn niet van de partij, iets wat je eigenlijk wel zou verwachten bij deze voeding.

De voeding doet wat het moet doen: de componenten voorzien van genoeg stroom. En je hoeft niet bang te zijn dat je te weinig vermogen haalt uit de voeding. 1300 Watt is genoeg voor de zwaarste pc systemen, zelfs al wil je gaan overklokken. En met een platinum certificaat weet je dat deze voeding efficiënt is onder hoge belasting. De voeding is stil te noemen. De ventilator is amper te horen als hij al aan het werk moet. Dit bepaal je deels zelf door de zero fan optie in te schakelen. Deze zaken zorgen er alleen wel voor dat de prijs van voeding vrij fors is. Je moet voor deze voeding op het moment van schrijven minstens €250,= neertellen en dat is niet een bedrag wat iedereen voor een voeding over heeft. Nog een minpunt is dat je maar 5 jaar garantie krijgt op de voeding. Bij andere merken krijg je al snel 10 jaar garantie wat ook bij deze voeding zou passen.

Desondanks dit punt is het een voeding die je op je lijst kunt zetten als je een 1000+ Watt voeding overweegt.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag.  Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
1
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Voedingen

Voedingen

Cooler Master MWE Gold 850 V2 Review

[anchor=Boven][/anchor] [list] [*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump] [*] [jump=Specs]Specificaties[/jump] [*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump] [*] [jump=Praktijk]Praktijk[/jump] [*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump] [/list] [anchor=Inleiding][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/Coolermaster/Inleiding.jpg[/img][/anchor] Voordat ...