Videokaarten

AMD Radeon RX 5700XT Review

[anchor=Boven][/anchor]

[list]
[*] [jump=Inleiding]Inleiding[/jump]
[*] [jump=Specs]Specificaties[/jump]
[*] [jump=Unboxing]Unboxing[/jump]
[*] [jump=Prestaties]Prestaties[/jump]
[*] [jump=a]Synthetische benchmarks[/jump]
[*] [jump=b]Full HD[/jump]
[*] [jump=c]1440P[/jump]
[*] [jump=d]4K resolutie[/jump]
[*] [jump=Software]Software[/jump]
[*] [jump=oc]Overclocking[/jump]
[*] [jump=warmte]Temperaturen en verbruik[/jump]
[*] [jump=Conclusie]Conclusie[/jump]
[/list]

[anchor=Inleiding][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/AMD/GPU/Inleiding.jpg[/img] [/anchor]

In 2019 was het dan zo ver. AMD zet na het uitbrengen van Vega een nieuwe architectuur op de markt. Waar het de bedoeling was dat de Vega kaarten veel beter zou zijn dan de bestaande NVIDIA kaarten was dit niet helemaal het geval. Vega was niet opgewassen tegen het geweld uit het groene kamp. Maar AMD kwam terug met Navi. Deze nieuwe GPU werd gebakken op het 7nm procedé van TSMC. Hiermee werd ook RDNA geïntroduceerd, de opvolger van de GCN architectuur wat al bijna 7 jaar gebruikt werd. Helaas had AMD daardoor achterstand opgelopen.

Met Navi zouden de prestaties fors omhoog moeten gaan en de kaarten zouden moeten concurreren met het middensegment van NVIDIA. Dat NVIDIA zich toch enigszins zorgen ging maken bleek wel toen zij met de Super kaarten kwamen die weer iets beter waren dan de Navi kaarten. Maar in het kort zouden de kaarten een opstap zijn naar de concurrentiestrijd in videokaarten land, iets waar men al tijden op zat te wachten.

Op het moment van schrijven heeft AMD al de 6000 reeks op de markt gezet. Echter is er een groot probleem wat er speelt: er zijn compleet geen voorraden van videokaarten en als er al voorraden zijn dan kosten deze kaarten een vermogen. Dit geldt voor zowel AMD als NVIDIA kaarten. Daardoor wordt er nog vaak terug gekeken naar tweedehands kaarten van de vorige generatie: in dit geval dus toch weer de 5700 XT kaart. Maar hoe goed presteert deze kaart anno 2021? Dat gaan we zien in deze toch wat late review.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Specs][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/AMD/GPU/Specs.jpg[/img] [/anchor]

Laten we de theorie van de kaart eens gaan bekijken voordat we deze aan het werk zetten.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/S1.jpg[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/S2.jpg[/IMG]

De 5700 XT kaart heeft 40 Compute Units. Het aantal Streaming Processors ligt op 2560 stuks terwijl het aantal Texture units 160 stuks bedraagt. De snelheid van de baseclock ligt op 1605 MHz terwijl de kaart kan boosten naar maximaal 1905 MHz. Tijdens het gamen wordt de maximum snelheid echter lager gehouden op 1755 MHz. Een en ander hangt wel af van temperaturen. De kaart bevat 8 GB GDDR6 geheugen wat geklokt is op 14 Gbps. De kaart bevat een 256-bit brede geheugenbus waardoor een snelheid tot 14 Gb/s te halen is. De kaart zou normaal gesproken 225 Watt moeten trekken en aangeraden wordt dat je een voeding hebt van minimaal 600 Watt.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/F1.jpg[/img]

Het meest spraakmakende van deze kaart is dat hij gebaseerd is op de nieuwe RDNA architectuur. Deze chips zijn gebakken op 7nm terwijl de vorige serie gebakken werd op 14nm. Ten opzichte van de GCN techniek is de snelheid per clock 1,25 keer die van voorganger. Bovendien wordt er geen HBM geheugen meer gebruikt maar zijn er gewone GDDR6 geheugenchips aanwezig. Natuurlijk mag PCIe 4.0 ondersteuning niet ontbreken. Tevens brengt RDNA Image Sharpening, FidelityFX en VR technologieën met zich mee. Ook Radeon Anti-Lag is van de partij wat moet zorgen voor een vloeiender beeld.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/F2.jpg[/img]

Een ander paradepaardje van AMD is de Freesync technologie. Hiervoor is geen aparte chip nodig zoals bij NVIDIA en zodoende ook geen extra kosten voor een licentie. Daardoor kan de techniek makkelijker in monitoren geplaatst worden en wordt het breed ondersteund. Dit betekent dat het scherm de refresh rate aanpast aan de videokaart. Daardoor ziet het beeld er altijd vloeiend uit en breekt het beeld niet op.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/F3.jpg[/img]

Ook al is dit een kaart van de GPU fabrikant zelf, dat betekent niet dat er geen software is. Sterker nog: bij de drivers zit een heel pakket met software. De software heeft de naam Adenalin 2020 en bevat vele mogelijkheden. Het is zelfs mogelijk om vanuit deze software de videokaart over te klokken, iets wat bij het groene kamp alleen maar kan met pakketten van andere fabrikanten.

Wil je meer informatie, kijk dan op de internetpagina van AMD

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Unboxing][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/AMD/GPU/Unboxing.jpg[/img] [/anchor]

Na de theorie wordt het eens tijd om naar het product zelf te gaan kijken.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6630.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6631.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6633.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6634.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6635.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6637.JPG[/img]

De doos ziet er lekker strak en eenvoudig uit. Daar valt niets over te zeggen. Op de voorkant zien we alleen hetgeen terug wat je wilt weten: de naam AMD Radeon RX 5700 XT. Geen plaatjes, geen specificaties, alleen dat. De achterkant is wellicht nog strakker: daar staat namelijk helemaal niets op. Wat wel goed te zien is is de rode band in het midden. Dit verwijst natuurlijk naar het feit dat het hier gaat om een kaart van het rode kamp. De manier om de doos te openen: schuif de band van de doos af. Daarna kan het deksel van de doos gehaald worden. Daar is meteen de kaart zichtbaar zonder al teveel fratsen. Op de doos zelf staat nog de tekst: bend the rules. Dit zullen we op een andere plek ook nog tegen komen. Achter de videokaart zien we nog twee documenten: de garantiekaart en een veiligheids waarschuwing. Dat is alles.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6654.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6656.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6662.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6660.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6659.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6680.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6668.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6657.JPG[/img]

Als we de kaart dan eens gaan bekijken dan ziet deze er op het eerste gezicht vrij strak uit. De kaart is voornamelijk in het grijs uitgevoerd met hier en daar rode accenten. Persoonlijk vind ik dit er netjes uit zien: niet te overdreven met allerlei kleurstellingen. Als je dan toch meer kleur zou willen dan zou het gewoon met RGB strips kunnen lijkt mij. De kap van de koeling lijkt van plastic maar is toch echt van metaal. Dat maakt de kaart ook meteen een stuk zwaarder. Aangezien het hier om een blower style koeler gaat is er maar één ventilator aanwezig. Die moet er voor zorgen dat de kaart koel blijft terwijl de kaart hard aan het werk gaat om alle pixels op het scherm te toveren. De achterkant van de kaart is voorzien van een backplate wat moet zorgen voor het beter afvoeren van warmte op de achterkant. Dit ziet er ook veel beter uit dan alle onderdeeltjes los te zien. Het uiteinde van de videokaart heeft nog een opening zodat er nog meer warmte weggeblazen kan worden. De onderkant van de kaart heeft stickers met wat productinformatie en certificeringen. Hier zit ook de PCIe connector.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6650.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6666.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6651.JPG[/img][
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6663.JPG[/img]

De enige ventilator die op de kaart aanwezig is ziet er niet uit als een traditionele ventilator. Het midden is een grote cirkel terwijl aan de buitenkant van de ventilator de bladen lopen. Dit is gedaan om de lucht beter de tunnel in te blazen. Zou je dit doen met een traditionele ventilator dan wordt het lastiger de lucht weg te krijgen van de ventilator zelf. Of dit effect heeft zien we later. Net boven de ventilator zien we nog een “deuk” zitten. Het lijkt erop dat dit wederom een verwijzing is naar de tekst “Bend the Rules”. Een functie heeft het in ieder geval niet maar opvallend is het wel. Je hoort er mensen nog over praten. Ten slotte zien we op het midden van de tunnel de tekst RADEON terug. Deze is niet voorzien van verlichting en aangezien de kaart bij de meeste systemen horizontaal hangt zal dit niet makkelijk terug te zien zijn.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6671.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6672.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6670.JPG[/img]

De bovenkant van de kaart laat weer een RADEON tekst zien. In tegenstelling tot de tekst op de voorkant is deze wel verlicht. Wel is het zo dat de enige kleur die te zien is rood is. Dit verwijst weer naar de kleurstelling van AMD: team rood. Rechts daarvan zien we de bocht terug met daar doorheen de rode lijn. Helemaal rechts vinden we de stroomaansluitingen. Om de kaart zijn werk te laten doen heeft hij een 6-pins en 8-pins PCIe connector nodig. Op die manier krijgt hij genoeg stroom om flink aan de slag te kunnen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6673.JPG[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6669.JPG[/img]

De backplate van de kaart is vrij strak en toch zit er in het midden een gat in. Hier zit een bracket om het koelblok op zijn plaats te houden. Op één van de schroeven zit een garantie sticker. Deze is echter in Nederland niet geldig en je zou deze dus gewoon los mogen schroeven zonder dat de garantie vervalt. Tevens zien we hier de MLCC’s zitten die moeten zorgen voor de regulering van de spanning. Hier is bij NVIDIA een hele rel over geweest. Helemaal rechts zien we in het klein RADEON en een hitte sticker. Deze is zeker nodig want de temperaturen van deze kaart kunnen hoog oplopen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pics/IMG_6674.JPG[/img]

Gaan we kijken naar de aansluitingen dan zien we daar vier stuks terug: drie maal een Displaypoort 1.4 aansluiting terug en één keer een HDMI 2.0 aansluiting. VGA en DVI behoren hiermee tot het verleden. Natuurlijk is het wel mogelijk schermen met deze aansluitingen te gebruiken. Dan moet je gebruik gaan maken van verloopkabels.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Prestaties][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/AMD/GPU/Prestaties.jpg[/img] [/anchor]

Tijd om te zien wat deze kaart in zijn mars heeft. Met de komst van de 30** serie van NVIDIA zijn we overgestapt naar een nieuwe testbench. Er is gekozen voor een AMD platform omdat deze PCIe Gen4 ondersteunt waarbij dit nog niet het geval is met het Intel platform. Alle kaarten in dit overzicht zijn getest op dit nieuwe platform om verschillen in resultaten tussen verschillende opstellingen uit te sluiten. Ook was dit een mooie gelegenheid om afscheid te nemen van een aantal tests en een aantal tests ook te vernieuwen. RTX is ook toegevoegd aan het testveld. Dat maakt voor deze reeks AMD kaarten overigens niet echt uit aangezien deze kaarten geen raytracing ondersteunen. Hier zijn ze dus niet meegenomen.

De benchmarks zijn uitgevoerd op het volgende platform:

  • AMD Ryzen 5 3600X @ 3.8 GHz
  • Gigabyte X570 Aorus Elite moederbord
  • 2 x 8 GB G.Skill Trident Z Neo 3600 MHz C16 geheugen
  • Cooler Master ML240R RGB waterkoeler
  • Samsung 960 Evo 250 GB SSD (OS disc)
  • Kingston A2000 1TB SSD
  • Cooler Master Test Bench V2
  • Cooler Master V-series 750Watt voeding
  • Windows 10 Professional NL 64-bit
  • AOC U2879VF 4K monitor

De videokaarten die tot nu toe getest zijn staan hieronder vermeld, samen met de versie van de gebruikte driver op dat moment.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Driver1.jpg[/IMG]

Alle tests zijn 3 keer uitgevoerd en er is een gemiddelde genomen van de resultaten om eventuele pieken of dalen uit de resultaten te filteren. Mochten er grote afwijkingen zijn, dan zijn de benchmark nogmaals uitgevoerd. Let wel op dat de resultaten zoals hieronder vermeld staan, niet overeen hoeven te komen met jouw tests. De resultaten kunnen per systeem verschillen en zelfs per videokaart.

[anchor=a][b]Synthetische Benchmarks[/b][/anchor]

We trappen af met een paar synthetische benchmarks. Deze benchmarks zijn geen onderdeel van een spel maar gemaakt om videokaarten zo goed mogelijk te testen. De benchmark die hier weggelaten is, is Port Royal. Dit is een test gericht op raytracing en zoals zojuist benoemd hebben de AMD kaarten deze techniek niet aan boord.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/synth/fse.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/synth/fse_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/synth/fsu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/synth/fsu_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/synth/ts.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/synth/ts_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/synth/tse.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/synth/tse_g.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/synth/spm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/synth/spm_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/synth/sph.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/synth/sph_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/synth/spe.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/synth/spe_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/synth/sp4.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/synth/sp4_fps.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/synth/sp8.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/synth/sp8_fps.jpg[/img]

In Fire Strike weet de 5700XT beter te presteren dan een RTX 2070 videokaart. Kijken we daarna naar Time Spy, welke nieuwer is, dan komt de kaart terecht tussen de 2060 en de 2070 videokaart. Daarmee is hij ietsjes trager dan laatstgenoemde kaart. Hetzelfde zien we terug als we gaan kijken naar de test in Superposition. Wel is te zien dat hoe zwaarder de test wordt, hoe meer de kaart richting de 2060 kruipt. De AMD kaart blijft echter wel net voor de 2060 steken.

[anchor=b][b]1920 x 1080[/b][/anchor]

Nu we deze speciaal ontworpen tests achter de rug hebben is het tijd om een blik te werpen op de games. Nog steeds is het zo dat de meeste gamers spellen spelen op Full HD. Wel verschuift het pijl steeds meer richting 1440p met de komst van nieuwe schermen met hogere refresh rates. De kaart zet wisselende resultaten neer maar over het algemeen netjes boven de 2060. Er zijn echter twee benchmarks waarin deze kaart opvallend hoog staat. Bij Forza Horizon 4 staat de kaart op plaats twee en in F1 2020 pakt de kaart zelfs de hoogste trede. Dat komt omdat deze spellen ontwikkeld zijn voor AMD videokaarten. Het is dus niet zo gek dat ze zo hoog staan. Dit geldt overigens ook voor Borderlands 3. Maar de resultaten verschillen behoorlijk. Waarom? Er is steeds meer sprake van een CPU bottleneck. De videokaart moet dus wachten op de processor. Daarom liggen de scores bij een aantal benchmarks redelijk dicht bij elkaar.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/sowm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/sowu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/fc5n.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/fc5u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/fh4m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/fh4u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/f1m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/f1uh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/ffxvs.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/ffxvh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/hm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/hu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/dmdm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/dmdu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/b3m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/b3b.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/grbm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/grbu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/grbul.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/men.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/meu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/mee.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/str.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1080/str4.jpg[/img]

[anchor=c][b]2560 x 1440[/b][/anchor]

Gaan we de resolutie verhogen naar 1440p dan valt de bottleneck ook aardig weg. Wederom zien we hoge scores bij F1, Forza 4 en Borderlands 3. Maar de kaart weet ook vaak de RTX 2070 te verslaan en dat is best indrukwekkend voor een videokaart met een nieuwe architectuur. QHD gamen is met deze kaart dus ook prima mogelijk.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/sowm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/sowu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/fc5n.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/fc5u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/fh4m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/fh4u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/f1m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/f1uh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/ffxvs.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/ffxvh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/hm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/hu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/dmdm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/dmdu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/b3m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/b3b.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/grbm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/grbu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/grbul.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/men.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/meu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/mee.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/str.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/1440/str4.jpg[/img]

[anchor=d][b]3840 x 2160[/b][/anchor]

En dan komen we aan bij 4K gamen. Bij deze resolutie is het stuivertje wisselen tussen de 5700XT en de RTX 2070 kaart. De ene keer wint de AMD, de andere keer de NVIDIA kaart. Maar vloeiend gamen op de hoogste instellingen is er niet echt bij voor een aantal games. Daarvoor is teveel rekenkracht nodig. Racen daarentegen gaat prima!

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/sowm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/sowu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/fc5n.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/fc5u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/fh4m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/fh4u.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/f1m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/f1uh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/ffxvs.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/ffxvh.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/hm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/hu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/dmdm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/dmdu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/b3m.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/b3b.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/grbm.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/grbu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/grbul.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/men.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/meu.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/mee.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/str1.jpg[/img]
[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Gfx/2160/str4.jpg[/img]

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Software][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/AMD/GPU/Software.jpg[/img] [/anchor]

AMD levert met de kaart zelf geen software mee. Maar dat betekent niet dat er geen software is voor deze videokaart. Deze is aanwezig in het pakket waar ook de drivers in verwerkt zitten: de Adrenalin 2020 software. In deze software zitten meerdere opties geprogrammeerd die we nu even kort doornemen.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Sw/1.png[/IMG]
[i] In het scherm staat Februari 2020 en i5 8600K, echter zijn benchmarks opnieuw uitgevoerd op een AMD systeem. [/i]

In het hoofdscherm zijn eigenlijk alle standaard zaken wel terug te vinden. Bovenin zijn een aantal andere tabbladen te vinden waarin tot in details opties zijn verwerkt. Daaronder zien we het laatste gespeelde spel (of in dit geval benchmark) terwijl je daarnaast de laatst gespeelde spellen ziet. Verder vinden we links nog een media venster waar schermopnames te zien zijn of video’s mee opgenomen kunnen worden. Aan de rechterkant zien we de stuurprogramma informatie, de apparaat status en een opwaardeer adviseur. Deze vertelt je eigenlijk wat je aan je computer moet verbeteren.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Sw/3.png[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Sw/2.png[/IMG]

In het tabblad Spellen kun je zien welke spellen geïnstalleerd zijn. Ook de Media bibliotheek is hier terug te vinden voor de opnames die je zelf gemaakt hebt. Klik je vervolgens op een spel dan krijg je heel erg gedetailleerde informatie over het spel, de eisen, instellingen en de duur van je sessies. Het spel is ook te starten via dit tabblad.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Sw/6.png[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Sw/7.png[/IMG]

Ook is het mogelijk om de software van AMD te gebruiken voor het livestreamen. Daarvoor kan je naar het tabblad Streamen gaan. Daaronder zien we het onderdeel Livestreaming en een tabblad Scène-editor. De eerste is om via een dienst ook daadwerkelijk de stream te starten, de chat te kunnen lezen en van scenes te wisselen. Op het andere blad kunnen er verschillende scènes ingesteld worden. Denk hierbij aan een scene waar je aan het praten bent, een game aan het spelen bent of een scherm waar je de stream mee eindigt.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Sw/8.png[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Sw/10.png[/IMG]

Het laatste tabblad is Prestaties. Hier kunnen in het eerste tabblad het verbruik van de GPU en het videogeheugen in de gaten gehouden worden. Ook het verbruik van de processor en het RAM geheugen is hier te zien. Natuurlijk mogen de temperaturen en het stroomverbruik niet ontbreken. Het tabblad afstemmen wordt behandeld in het gedeelte overklokken aangezien hier alle overklok instellingen geplaatst zijn. Bij Advies zien we nog aanbevelingen om spellen beter te laten lopen op je computer. Of het veel zin heeft om dit automatisch in te laten stellen verschilt per applicatie.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=oc][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/AMD/GPU/Overklok.jpg[/img] [/anchor]

[center][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Sw/g3.png[/img][/center]

Het overklokken van een AMD kaart gaat anders dan het overklokken van een NVIDIA kaart. Waarbij je bij het groene kamp het advies krijgt om MSI Afterburner te gebruiken wordt bij het overklokken van een AMD kaart toch de software van AMD zelf aangeraden. Hierin zit een mooie tool genaamd de Afstemregeling. Daarmee kan de kaart zowel automatisch als handmatig overgeklokt worden.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Sw/9.png[/IMG]

Zet je deze op automatisch dan doet de kaart al het werk voor je. Maar natuurlijk zitten hier wel de nodige restricties aan vanuit AMD. In de automatische stand zijn er vier opties beschikbaar: Standaard, Onderspanning (waardoor de GPU wat koeler loopt), GPU overklokken (waarbij automatisch de GPU overgeklokt wordt) en VRAM overklokken (waarbij het geheugen overgeklokt wordt). Elke keer dat je een optie kiest word je er wel op gewezen dat het overklokken risico’s met zich mee brengt en dat het systeem instabiel kan raken. Daarom zeg ik altijd: Overklokken is geheel op eigen risico!

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Sw/17.png[/IMG]
[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Sw/18.png[/IMG][/url]

Het feest kan pas echt beginnen wanneer de instelling in de software op Handmatig wordt gezet. In eerste instantie staat alles nog uit, wat natuurlijk niet echt helpt. Maar zet je alle opties om dan krijg je alle vrijheid om te doen wat je wilt met de videokaart. Natuurlijk is het wel zo dat je niet alles omhoog moet schroeven en dat daarmee alles gedaan is. Het is en blijft natuurlijk electronica en kan een maximum aan. Ga je te ver, zal de machine zich herstarten… maar in het ergste geval blaas je de videokaart op.

[center][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Sw/g1.png[/img][/center]

Het is een kwestie van tweaken (en dit kan veel tijd kosten) maar uiteindelijk is het gelukt om de kaart stabiel te krijgen. Daarbij is de snelheid opgeschroefd tot 2115 MHz (hoger kan bij deze kaart niet), terwijl het voltage is terug geschroefd naar 1139 mV. Daardoor zou de kaart sneller moeten lopen terwijl hij minder voltage gebruikt. Het geheugen kon geklokt worden op 1840 MHz. Helaas bleek 1860 net een stap te hoog te zijn. We hebben het energielimiet op 50% gezet, dit kon ook niet hoger. Al met al is bijna alles tot max opgeschroefd.

Maar wat geeft dit als resultaat? 3D Mark Time Spy gaat in score van 8759 naar 9412, een 7,5% hogere score dan standaard. En Time Spy Extreme gaat van 4000 naar 4337, een verbetering van 8,5%. Als laatste Deus Ex: Mankind Divided: van 36.6 naar 39.6. Al met al toch een redelijke verbetering.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=warmte][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/AMD/GPU/koelver.jpg[/img] [/anchor]

Gaan we als laatste nog even kijken naar de koeling en het verbruik, de twee restpunten van deze review. De koeling wordt, zoals eerder al te zien was, verzorgd door de blower style koeler die AMD op deze 5700XT geplaatst heeft. Het aparte wat de AMD kaarten hebben qua temperatuur: er wordt een GPU temperatuur afgegeven en een hotspot temperatuur. Dat is de hoogste temperatuur op de GPU die.

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Temps.jpg[/IMG]

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Fan.jpg[/IMG]

Doet de kaart helemaal niets dan is de temperatuur slechts 28 graden. Dit is erg laag te noemen voor een high-end videokaart. Wel moet er bij gezegd worden dat de ventilator daar wel voor aan de slag moet. Deze draait met een snelheid van 1205 toeren per minuut. Daarbij is hij nauwelijks te horen. Anders wordt het wanneer de kaart aan het werk moet. In Furmark loopt de temperatuur op naar 69 graden, waarbij de hotspot temperatuur op loopt naar 81 graden. De ventilator draait dan maar liefst 2080 toeren per minuut en is daarbij meteen ook een stuk luider te noemen. Bij Doom stijgt de temperatuur naar 73 en 90 graden, wat echt wel warm te noemen is. Dat het nog hoger kan blijkt wanneer de kaart overgeklokt is. Dan kan de temperatuur tijdens een potje Doom stijgen naar 87 graden, waarbij de hotspot temperatuur uit komt op 109 graden! Dat is genoeg om water mee te koken!

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pwridle.jpg[/IMG]

[IMG]https://www.rooieduvel.nl/reviews/AMD/RX5700XT/Pwrload.jpg[/IMG]

Het verbruik van de kaart wordt op twee manieren gemeten. Er is de meting in de software van AMD maar er wordt ook gemeten bij het stopcontact door gebruik te maken van een Voltcraft Energy Check 3000. Gebeurt er niets dan wordt er maar 57 Watt verbruikt. Volgens de software is slechts 10 Watt toe te rekenen aan de videokaart. Zet je Furmark aan het werk dan stijgt het verbruik naar 274 Watt, waarvan 181 behoort tot de videokaart. Bij doom is het verbruik 288 Watt, waarvan 177 Watt voor de videokaart.

Ook hier een enorm verschil tussen gewoon en overgeklokt. Furmark overgeklokt trekt 408 Watt uit het stopcontact, waarvan 270 Watt van de kaart is. Bij Doom zakken de waardes is naar 375 Watt en 247 Watt. Maar dit is nog altijd minder dan een RTX 3080 videokaart.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

[anchor=Conclusie][img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/banners/AMD/GPU/Conclusie.jpg[/img] [/anchor]

Tja, dan is het tijd om een conclusie te schrijven over deze kaart die het topsegment vormde in de 5000 reeks. Inmiddels is de 6000 serie uit die uiteraard beter presteert dan deze kaart. Er is echter één algemeen probleem binnen videokaartenland: de kaarten zijn gewoon NIET te krijgen. En dat geldt voor vrijwel alle kaarten uit alle reeksen en prijsklassen. Zelfs videokaarten uit de 10 serie van NVIDIA zijn in trek en enorm in prijs gestegen. Het is letterlijk pakken wat je pakken kunt, uiteraard tegen een prijs die jij zelf gunstig vindt.

Ga je kijken naar de prestaties dan is deze kaart prima geschikt voor het gamen in Full HD en 1440p. Het blijkt dat voor racegames AMD superieur is aan NVIDIA, zelfs met de nieuwere videokaarten van het groene kamp. Hij weet zelfs een RTX 3080 kaart te verslaan op 1080p, een kaart waarvoor veel meer geld neer telt. Gamen op Ultra HD is ook wel mogelijk maar dan zul je in een aantal gevallen toch de kwaliteit wat terug moeten gaan schroeven. De kaart kan dat geweld net niet helemaal aan.

De kaart ziet er wel strak uit en de “deuk” zoals hij genoemd wordt is een leuke verwijzing naar de slogan van AMD. De shroud is niet van plastic maar van metaal wat een gevoel van kwaliteit geeft. De kaart heeft zelfs verlichting meegekregen al is deze niet aan te passen. Je moet het doen met de rode letters die op de bovenkant van de videokaart te zien zijn. Dit is ook niet aan te passen in software. Over software gesproken: de software die AMD levert ziet er overzichtelijk uit. Nu zijn er veel mensen die klagen over het stuurprogramma maar ik heb nergens problemen mee gehad.

Overklokken? Dat is één van de eerste dingen die je met deze kaart zou moeten doen. De kaart laat zich makkelijk tot de maximale snelheid overklokken waarmee toch een verbetering te zien is van zo’n 8% zonder dat je daar mee voor neer hoeft te tellen. Wel is het zo dat het stroomverbruik ook aardig stijgt en dat de kaart flink warmer wordt. De temperatuur van het warmste deel van de kaart kan zelfs boven de 100 graden komen en dat is echt enorm heet. Wil je echt voor langere tijd gaan overklokken dan is het wel aan te raden om te denken aan custom waterkoeling. De ventilator maakt namelijk ook enorm veel lawaai als hij deze temperaturen moet gaan koelen, dus prettig voor de oren is het ook niet.

Kortom: kom je een 5700XT tegen voor een aantrekkelijke prijs (en waarbij je dus niet krom voor hoeft te liggen) schroom dan zeker niet om deze aan te schaffen.

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Plus.png[/img]

Strak uiterlijk
Goede 1440p kaart
Software werkt echt prettig
Makkelijk over te klokken

[img]https://www.rooieduvel.nl/reviews/Min.png[/img]

Geen fan stop, maakt dus altijd geluid
Wordt bij OC enorm heet
Echt luid bij hele hoge temperaturen

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 🙂 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

[jump=Boven]Terug naar boven[/jump]

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Videokaarten