Laptops

MSI Summit E14 Evo A12M-021NL review

MSI Summit E14 Evo A12M-021NL

7.5

De MSI Summit E14 Evo is een kleine en lichte laptop die behoorlijke prestaties neer weet te zetten. Qua prestaties zit hij tegen een 11e generatie middenklasser desktop processor aan maar de laptop heeft genoeg power om het werk te kunnen doen onderweg. De laptop moet namelijk wel zijn warmte kwijt en kan daarom nooit zo krachtig zijn als een desktop. Keurige specificaties, genoeg opslag en uitbreidingspoorten om goed te kunnen werken. Redelijke batterijduur die wel verlengd kan worden door optimalisatie. Het nadeel is wel dat hij gevoelig is voor vingerafdrukken en voorzien is van 3rd party software. Dat is toch wel een minpunt. Bovendien mag de software van MSI een keer goed bekeken worden want hier staan toch wat vertaalfoutjes in.

Top
  • Klein en licht
  • Strak uiterlijk
  • Toetsen voelen prima aan en tikken licht
  • Scherm is heel goed leesbaar
  • Veel aansluitingen voor productiviteit
  • Prima prestaties voor een kleine laptop
Flop
  • Komt met 3rd party software
  • Gevoelig voor vingerafdrukken
  • Vertaling software kan beter
  • Maximale accuduur valt wat tegen

Voordat we beginnen aan deze review wil ik MSI bedanken voor het beschikbaar stellen van deze laptop.

Bij menig persoon is het merk MSI wel bekend. Dat is op zich niet zo gek want het merk bestaat al sinds 1986 en werd opgericht door 5 mensen. Destijds waren ze vooral bezig met het maken van moederborden en videokaarten. Deze productgroepen worden nog steeds gevoerd bij MSI maar het bedrijf is sinds die tijd veel groter geworden. Niet alleen qua personeelsbestand maar ook met productgroepen. Ze maken koelers, SSD’s, computerkasten en voedingen. Qua randapparatuur verkopen ze toetsenborden, muizen, headsets, muismatten, stoelen en monitoren. Je zou bijna kunnen stellen dat ze alles hebben voor een complete pc, behalve een processor. Ze hebben ook complete pc’s mocht je zelf niet willen bouwen.

Dit merk is echter niet alleen actief op de pc markt maar ook op de markt van de laptops. En voor iedereen is er wel een laptop te krijgen. De meeste mensen denken bij een laptop van MSI meteen aan een gaming laptop en daar staan ze misschien het meest bekend om. Het is niet meer nodig om een dikke Gaming PC te kopen maar deze hardware past ook gewoon in een laptop zodat je makkelijk op een andere plek een spel kunt spelen. Echter zijn er ook laptops die bedoeld zijn voor zakelijk gebruik en het normale werk. Tevens zijn deze laptops te gebruiken als je bezig gaat met een opleiding. Natuurlijk is er een groot verschil tussen iemand die alleen verslagen maakt, iemand die video’s maakt, programmeur is of een ICT’er die constant bezig is met virtuele machines. Elk vak stelt andere eisen aan een machine.

Vandaag gaan we het hebben over de MSI Summit E14 Evo A12M, een 14 inch laptop met een moderne uitstraling. Deze is bedoeld voor de zakelijke gebruiker die hoge prestaties verwacht van zijn laptop maar ook overal voor langere tijd aan de slag kan. Hij is tevens geschikt voor content creators die meteen aan de slag willen met hun projecten. Deze variant van de Summit, met een i7-1280P, moest minimaal €1449,- kosten maar is ondertussen al te krijgen vanaf €999,- aangezien er een nieuwere versie beschikbaar is. Wat krijg je voor dit geld terug? Dat gaan we zien in deze review!

Voordat we met deze laptop aan de slag gaan, kijken we eerst naar de technische details.

Hierboven vinden we de algemene specificaties van de Summit E14 A12M generatie. Dit is wat er standaard aanwezig is. Het verschil tussen de diverse varianten zit hem in de gebruikte processor, het geheugen en de opslag die meegegeven is. Uiteraard is ook het toetsenbord anders in verschillende landen. De versie die wij mee hebben gekregen is de 021NL, wat sowieso betekent dat er een standaard QWERTY toetsenbord op de laptop zit. Qua processor is er gebruik gemaakt van de Intel Core i7-1280P, een processor met 14 cores. Deze loopt standaard op 1,3 GHz als er niets gebeurt en hij kan maximaal boosten naar 4,8 GHz als het nodig is. Er is 16GB aan DDR5 geheugen aanwezig wat loopt op 4800 MHz. DDR4 behoort hierbij tot het verleden. Qua opslag is er een 1TB SSD aanwezig wat genoeg moet zijn om heel wat documenten, foto’s en videomateriaal op te bewaren. Uitbreiden met een externe schijf is altijd mogelijk natuurlijk

De Summit E14 Evo is voorzien van de 12e generatie van Intel die, zoals de naam al doet vermoeden, in de Intel Evo reeks valt. Deze generatie processor moet logischerwijs krachtiger zijn dan de oudere generatie maar daarnaast ook zuiniger. De processoren hebben maximaal 14 cores tot hun beschikking waarbij de processor in deze laptop ook daadwerkelijk deze 14 cores bezit. Deze zijn onderverdeeld in 6 P-cores die voor de prestaties moeten zorgen en 8 E-cores die ingeschakeld worden als het werk niet te zwaar is maar er wel iets van rekenkracht moet zijn. Daardoor ligt het energieverbruik ook wat lager.

Deze E-cores zorgen er voor dat de laptop langer op zijn accu kan werken. In het geval van deze laptop is het maximaal 10 uur aan één stuk dat er met deze laptop gewerkt kan worden. Maar niet alleen de processor is hier de oorzaak van, ook de accu die het langer vol houdt help hierbij. Daarnaast bevat de laptop een fast-charging techniek waardoor de accu ook weer lekker snel vol zit zodat je door kan met hetgeen je mee bezig was.

Het scherm van deze Summit E14 laptop is iets groter dan normaal het geval is. Ook al is het scherm 14 inch groot, de verhouding is wel wat anders. Waar er normaal gebruik gemaakt wordt van een 16:9 scherm in laptops en monitoren is er hier gekozen voor een 16:10 verhouding. Deze verhouding zit dicht tegen de 1.618 aan wat ook wel de Golden Ratio genoemd wordt. Er is dan meer zichtbaar op het scherm en helpt bijvoorbeeld bij het ontwerpen van websites. Daarbij zijn de layouts ook over het algemeen gemaakt volgens dit principe. Meer informatie over de golden ratio kun je hier vinden.

Als laatste zien we ook aardig wat aansluitingen die voor menig creator of zakelijk gebruiker echt wenselijk zijn op een laptop als de Summit. Zo is er een combo jack voor een headset, een kaartlezer voor het uitlezen van je bestanden, een schakelaar om de webcam uit te zetten, HDMI en twee USB Type-C poorten die zowel de USB standaard als de Thunderbolt standaard aan kunnen. Een docking is zo aangesloten maar opladen is ook gewoon mogelijk. Tevens kan zo een extra scherm aangesloten worden voor nog meer pixels en werkruimte!

Wil je meer informatie kijk dan op de site van MSI.

Terug naar boven

Tijd om het tape van de doos open te snijden en eens te zien wat hij bevat en wat er allemaal terug te vinden is in de doos.

De voorkant van de doos ziet er… wat kaal uit eigenlijk. Er staat het logo van MSI op, meer niet. Moet wel zeggen dat ik persoonlijk het logo nog steeds mooi vindt. Draaien we de doos om dan staat daar het andere, strakkere logo van MSI wat gebruikt wordt voor de zakelijke markt. Ook vinden we logo’s voor het opstapelen van de dozen, een kaart waar de laptop goedgekeurd is voor de WLAN en Bluetooth die in de laptop zit en het feit dat er een batterij in de doos aanwezig is (wat vrij logisch is bij een laptop). Op de zijkant van de doos zien we de productinformatie. Denk hier aan de productnaam, het serienummer, de SKU en het gewicht. Wel fijn om te zien wat je in je handen hebt. Maken we de doos aan de bovenkant open dan zien we daar een hoop schuim en twee verschillende dozen.

We kijken eerst naar de kleine bruine doos die aan de zijkant verstopt zit. Maken we deze open dan zien we daar wat plastic liggen en een stroomkabel. Bij nader inzien blijkt het plastic de verpakking van de adapter te zijn. Deze adapter is an sich niet groot te noemen en bevat aan de voorkant het logo van MSI. Het stroomsnoer is ietwat kort en heeft een “Mickey Mouse” connector die in de adapter gestoken wordt. De andere kant van de adapter is een USB Type-C connector. Dit betekent dat eigenlijk elke USB lader wel gebruikt kan worden maar dan moet hij wel genoeg stroom kunnen leveren aan de laptop. De adapter zelf heeft een maximale output van 65 Watt, dit is te zien op de achterkant van de adapter. Daar zien we ook dat de fabrikant van deze adapter Delta is, een bedrijf wat adapters maakt voor meer laptops.

Tijd om de andere doos onder het schuim vandaan te halen en te zien wat er daar allemaal in zit. De doos ziet er al wat beter uit dan de doos waar het geheel in verpakt was. Mooi zwart uitgevoerd, MSI logo links onderin en speelse diagonale strepen op de voorkant. De achterkant is in principe zwart maar er is linksboven een sticker te zien. Op deze sticker kunnen we wederom het model aflezen maar nog veel belangrijker de specificaties van de laptop zelf. Zo weten we dat deze laptop een IPS scherm heeft, een i7-1280P processor, 16 GB LPDDR5 geheugen en een 1TB SSD. Dan vinden we op de zijkant van de doos nog de tekst: “Business & Productivity Laptops”, een verwijzing naar de Summit Serie. Het zijn dus geen laptops waar je veel zware games op kunt spelen, daarvoor moet toch gekeken worden naar een andere laptop. Halen we de deksel van de doos dan zien we de laptop netjes in de doos liggen. Het logo valt al meteen op. Halen we de laptop uit de doos dan vinden we daar het papierwerk in een zakje. Dit zijn de verschillende handleidingen, het service boekje en een papier hoe de laptop teruggezet kan worden naar fabrieksinstellingen.

Tijd om te kijken naar de laptop zelf. De bovenkant ziet er niet al te spannend uit en dat maakt ook niet uit voor een zakelijke laptop. Daarvoor wil je eigenlijk geen laptop hebben die allerlei fratsen en verlichting op deze kant heeft. Tevens zien we het zakelijke logo van MSI op deze kant, dus niet het logo met de draak. Dit logo is dus ook niet verlicht wat in deze niet zo erg is. Draaien we de laptop om dan zien we daar veel gaten zitten die moeten zorgen voor koeling van de laptop. De ventilatoren van de laptop zullen hierlangs ook warme lucht proberen af te voeren. Tevens vinden we hier een sticker met daarop de SKU, de barcode en het serienummer. Op die manier kun je altijd zien welke machine je voor je neus hebt. Ook vinden we aan de voorkant van de laptop wat meer gaten. Deze zijn bedoeld om het geluid de laptop uit te krijgen. Het zijn dan geen grote speakers maar ze laten iets van geluid horen. Dan gaan we de laptop open klappen om te kijken wat er aan de binnenkant van de laptop zit.

Voordat we de binnenkant van de laptop gaan bekijken, kijken we eerst nog naar de aanwezige aansluitingen op de zijkant van de laptop. Aan de linkerkant van de laptop vinden we een HDMI aansluiting om het beeld naar een extern display te sturen en twee USB Type-C poorten die zowel Thunderbolt als DP ondersteunen. Ook kan de laptop via deze poorten opgeladen worden. Aan de andere kant van de laptop hebben we een combo aansluiting voor de hoofdtelefoon en microfoon, een micro-SD kaartlezer, een schakelaar om de webcam uit te schakelen en een USB Type-A connector. Verder zijn er geen poorten aanwezig. Klappen we de laptop open dan zien we op het eerste gezicht niet veel spectaculairs. Dit lijkt op een standaard laptop maar uiterlijk hoeft niet echt wat te zeggen. Onderaan het scherm vinden we het zakelijke logo van MSI terug.

Terug naar boven

Tijd om de binnenkant te gaan bekijken.

We zien meteen het toetsenbord liggen wat toch een aanzienlijk deel van de ruimte in beslag neemt. Er zijn echter meer functies aanwezig dan knoppen dus heeft MSI een hoop van de functies verstopt onder de Functie toetsen. Daar kunnen onder andere het volume, de verlichting en de helderheid aangepast worden. Ook kun je hier de microfoon en webcam bedienen zonder dat je Windows nodig hebt. Bij de pijltjestoetsen vinden we ook meerdere functies verstopt onder één knop. We zien tevens dat een numeriek toetsenbord ontbreekt op deze laptop. Niet zo gek gezien de ruimte die beschikbaar is op de machine. Je moet dus gebruik maken van de bovenste cijfers of een los numeriek toetsenbordje kopen. Rechts bovenin hebben we dan de knop om de laptop aan te zetten. Deze is voorzien van een LED, mocht je twijfelen of de laptop wel aan staat. Verder vinden we buiten het toetsenbord nog een fingerprint reader onder de pijltjestoetsen. Hiermee kan de laptop ontgrendeld worden, mocht je dat willen. Tevens is het mogelijk om met je vingerafdruk bepaalde handelingen uit te voeren voor authenticatie. Natuurlijk mag het touchpad niet ontbreken op deze laptop. Dit is één geheel en bevat geen losse muisknoppen. Het ziet er erg strak en netjes uit alleen wilt het wel eens gebeuren dat, terwijl je rechts wilt klikken, toch met links aan het klikken bent. De scheidingslijn is niet makkelijk te zien.

Natuurlijk mogen stickers niet ontbreken op de laptop. Hier zien we dat er een HDMI poort aanwezig is op de laptop en dat hij voorzien is van een Intel EVO Core i7 processor van Intel. Wat tegenwoordig ook standaard is op een laptop is een webcam. Deze bevindt zich bovenin het scherm. Hier zitten tevens de microfoons voor het opvangen van het geluid. Dit is wellicht niet de beste microfoon maar het doet wat het moet doen. Het scherm van de laptop heeft trouwens een dubbelfunctie. Niet alleen laat deze het beeld zien (zoals we direct kunnen zien) maar deze fungeert ook als een soort standaard. Hoe verder je het scherm naar achteren klapt hoe hoger de laptop komt te staan. Nadeel is wel dat het scherm steeds lastiger te lezen is. We zien, als we het scherm helemaal naar achteren klappen, een aantal ventilatieroosters. Zo kan de laptop toch een deel van zijn warmte kwijt. Afhankelijk van hoe het scherm staat wordt de lucht naar boven of naar achteren geblazen. De rubbers zorgen ervoor dat het scherm niet beschadigt.

Over het scherm gesproken: daar kijken we als laatste nog even naar. Het scherm is een 14 inch IPS scherm wat van alle kanten goed te bekijken is en ook het beeld netje laat zien. Lichte kleuren komen goed uit de verf en het zwart wordt ook zo goed mogelijk weergegeven. Het haalt het (uiteraard) niet bij een OLED scherm maar het komt aardig in de buurt. Dat er geen gebruik is gemaakt van een OLED scherm heeft zeker te maken met de prijs. Dit zou de laptop namelijk veel duurder maken dan hij op het moment is. Het scherm is niet randloos maar dat stoort niet echt, is mijn mening.

Terug naar boven

MSI heeft voor deze laptop uiteraard software. Dit is het MSI Center Pro pakket, een programma waar verschillende opties en tools in te vinden zijn. Deze software is standaard geïnstalleerd op de laptop. Wel is het handig om een internetverbinding te hebben als je het programma voor het eerst start. Het kan wel eens zo zijn dat het programma een update heeft gekregen. Als het pakket voor het eerst gestart wordt krijg je twee schermen te zien: één voor de privacy en één voor de gebruikersvoorwaarden. Overigens laat de vertaling te wensen over: de kop is in het Nederlands terwijl de rest van de tekst in het Engels is. Nadat we deze schermen gehad hebben krijgen we een scherm die toont dat verschillende onderdelen gestart worden. Vervolgens zien we het programma verschijnen. We zullen de verschillende schermen bekijken.

In het home scherm hebben we drie tabbladen. In het eerste tabblad staat de informatie van de laptop vermeld. Hier zien we ook dat het geheugen op 2400MHz draait ook al geven de specificaties iets anders aan. We zien de videokaart terug en de capaciteit van de accu. Als laatste wordt ook de BIOS versie weergegeven. In het volgende blad kan de laptop geregistreerd worden voor betere ondersteuning en garantie. Ook krijg je op deze manier nieuwsberichten gemaild. In het laatste tabblad staat de historie van de laptop. Gaan we naar de tweede knop dan komen we uit bij het optimalisatie centrum van MSI. Hier kan bepaald worden of je een gebalanceerde mode wilt draaien, de High Performance wat weer ten koste gaat van de accuduur en de Super Battery mode die juist de levensduur van de accu verlengt. In het volgende tabblad is de instelling van de batterij aan te passen. Het derde blad is voor de speakers en de microfoon. Hier kan de noise cancellation ingeschakeld worden die achtergrondgeluiden weg filtert als het nodig is. Met Smart Priority wordt bepaald welke programma’s prioriteit krijgen tot de bronnen. Dit kan de laptop uiteraard ook zelf bepalen. Als laatste kan in Other Optimizer gekeken worden wat de status is van de schijf, het processorverbruik en de temperaturen van de verschillende onderdelen.

De derde knop in dit programma is bedoeld voor analyses en herstel wanneer het nodig is. Het eerste scherm laat het verbruik van de processor, het geheugen en de snelheid van de schijf zien. De volgende maakt een complete analyse van het systeem en laat zien wat er eventueel verbeterd kan worden in Windows. In het middelste scherm kan er geheugen vrijgemaakt worden als dit nodig is en de SSD opgeschoond worden, mocht je ruimte tekort komen. In System Restoration kan de status van een eerdere installatie teruggezet worden, net zoas System Restore in Windows zelf. Met MSI Recovery kan de laptop hersteld worden of compleet opnieuw ingesteld om zo opnieuw te beginnen of voor de verkoop.

Het vierde scherm is een toolkit voor de laptop. Bij Hardware Diagnosis kun je zien of er problemen zijn met de complete laptop. Het is ook mogelijk om dit op de verschillende onderdelen van de laptop uit te voeren. Het tab Trouble Shooting laat een kennisbank zien, mocht je problemen hebben met de laptop. In Live Update zijn de verschillende programma’s en drivers bij te werken. Let wel op dat je de juiste programma’s bijwerkt en niet de programma’s selecteert die je eigenlijk niet wilt hebben. Forum en Channel geeft links naar het MSI forum en naar een pagina met handleidingen, filmpjes en meer. Bij Contact Us kunnen problemen gemeld worden via een ticket systeem of kan het telefoonnummer opgezocht worden van de klantenservice.

Het laatste scherm is een tandwiel icoon wat het instellingen scherm toont. Hier kunnen toetsen ingeschakeld worden en de verlichting van het toetsenbord. In het laatste scherm, About genoemd, zien we de verschillende software versies, of het MSI Center meteen moet opstarten als Windows start en of er gekeken moet worden naar updates. Niet zo gek veel instellingen dus.

Terug naar boven

Tijd om eens te kijken naar de prestaties van deze Summit laptop. We hebben de laptop tegenover een paar desktop modellen gelegd welke eerder getest zijn. We kijken hier puur naar prestaties op CPU vlak aangezien de ingebouwde videokaart niet de meest krachtige is. Uiteraard zal een laptop processor nooit zo krachtig zijn als een desktop processor aangezien deze processoren behoorlijk warm worden. Deze warmte moet natuurlijk afgevoerd worden en dit gaat makkelijker in een desktop pc dan in een laptop aangezien de ruimte beperkt is.

De laptop weet in Single Core tests de desktop processoren nog goed bij te houden. Ga je kijken naar de Multi Core tests dan staat de i7 1280p tussen een 11600K en een 10850K van een generatie eerder. Dit zijn iets oudere processoren maar wel desktop versies. Kijkende naar de form factor is dit een goede prestatie.

We zien in PC Mark 10 dat de Summit het een beetje moet afleggen tegen de rest. Dit is een benchmark die verschillende taken uitvoert en een gemiddelde laat zien van alle tests. Even verderop zien we ook de reden waarom de score wat lager uitvalt. In de productivity tests zet de Summit een lage score neer. Ga je kijken naar de Essentials dan doet de laptop het zeker een stuk beter. In Kraken zien we dat de i7 het toch redelijk netjes doet.

De batterijduur van de laptop is een beetje een mixed feeling. We hebben een battery test op de laptop losgelaten die constant dezelfde cyclus doorloopt binnen PC Mark 10. Aan het einde kwamen we uit op een accuduur van ongeveer 6 uur en 26 minuten. Je zou verwachten dat een laptop uit de EVO lijn wat langer mee zou gaan. Nu is het wel zo dat dit een constant verbruik is, iets wat je standaard niet hebt. Ga je echt alleen maar een beetje surfen en wat office op de laptop gebruiken dan kun je inderdaad de 8 tot 9 uur behalen. Bovendien is deze accuduur nog wat op te rekken door de helderheid aan te passen en de processor wat minder snel te laten draaien. De processor is namelijk wel één van de snellere processoren uit de lijn. Het is altijd een afweging tussen prestatie en accuduur.

Terug naar boven

We gaan de balans opmaken voor deze Summit Laptop. Wat haal je voor grofweg €1000,- in huis? Deze prijs is wel een stuk lager dan wat de Summit in eerste instantie moest kosten. Dit komt omdat er in de tussentijd een nieuwere generatie is uitgebracht maar dat mag de pret niet drukken. De Summit laptop is niet al te groot met zijn 14 inch. Dit maakt het meenemen van deze laptop wel net zo prettig. Het gewicht van deze laptop valt ook mee. Hij weegt namelijk maar 1,6 kilogram. Zo hoef je niet een hele zware tas te sjouwen. De oplader is tevens niet al te groot zodat deze makkelijk mee kan.

De variant van de Summit die wij mochten testen is behoorlijk goed uitgerust. Hij bevat één van de snelste processoren uit de 12e generatie, heeft 16GB aan geheugen gemonteerd zitten en is voorzien van een 1TB grote SSD. Hier kunnen heel wat projecten op opgeslagen worden. Qua aansluitingen zijn er twee USB Type-C poorten aanwezig die tevens dienst doen als Thunderbolt aansluitingen maar ook als Displaypoort poorten. Hiermee kan een extra scherm moeiteloos verbonden worden zodat je twee schermen tot je beschikking hebt. Daarnaast is er een gewone USB aansluiting, een Micro SD kaartlezer en een HDMI poort. Mocht er de behoefte zijn aan meer poorten dan is een dongel zo aan te sluiten.

Het scherm van de Summit ziet er goed uit. Het is weliswaar geen OLED scherm maar dat is ook niet te verwachten op een laptop van €1000,-. Het IPS scherm geeft de kleuren toch goed weer. Ik heb bij deze variant niets gemerkt van bleeding maar dat verschilt per paneel natuurlijk. Ook de verhouding van 16:10 werkte best prettig. Je krijgt meer te zien op het scherm dan bij een traditioneel 16:9 scherm. Handig voor kantoorwerk en productiewerk. We hebben geen aparte software voor het scherm gezien maar MSI levert wel andere software mee in de vorm van het MSI Center. Het meeste uit dit pakket gaat over de efficiëntie en batterijduur. Het is mogelijk verschillende tests uit te voeren maar dit zal voor de standaard gebruiker niet van toepassing zijn. Wel verdient de software wat extra aandacht vanuit MSI. Er staan wat vertaalfouten in die eigenlijk niet zouden moeten kunnen. Ook wordt er soms een programma geïnstalleerd wat je zelf niet wilt hebben op de laptop. Wees hier alert op.

De Summit voelt prettig aan in het gebruik. Niet alleen start hij snel op, het toetsenbord typt ook lekker en soepel. Tijdens het gebruik van de Summit ben ik ook geen gekke dingen tegen gekomen wat niet goed zou werken of wat haperde. Het touchpad doet ook gewoon keurig zijn ding. Het is wel jammer dat er geen fysieke knoppen aanwezig zijn maar dat is iets wat concurrenten ook steeds minder voeren. Dit maakt het gebruik van de rechter muisknop toch wat lastig. Het is meer dan eens gebeurt dat, wanneer ik rechts wilde klikken op een icoon, ik toch met de linker muisknop klikte en het programma startte. Dit was dan niet echt de bedoeling. Een snelle oplossing hiervoor is natuurlijk een aparte muis. Het geluid is redelijk te noemen maar niet het beste wat er bestaat. Dat is ook niet te verwachten in deze prijsklasse.

Qua prestaties weet de Summit redelijk goede scores neer te zetten. Hij zal een desktop processor zeker niet gaan verslaan maar komt toch in de buurt van een middenklasse processor van de vorige generatie. En dat voor een draagbaar apparaat. Wat dat betreft weet de processor wel te scoren. De batterijduur van de laptop is redelijk te noemen maar helaas haalt deze versie bij standaard gebruik niet de 9 uur die beloofd wordt voor een machine uit de EVO reeks. Dit is wellicht wel te halen wanneer de eco stand ingeschakeld is en de laptop niets doet maar daarvoor schaf je deze machine natuurlijk niet aan. Gelukkig ondersteunt de laptop snel laden. Daardoor kan de laptop weer snel gebruikt worden voor een aantal uur.

Voor de lagere prijs is de Summit E14 een goede laptop met bijbehorende prestaties. De prijs moest er eerst iets voor zakken maar nu heeft hij een nette prijs meegekregen. Er is natuurlijk een nieuwere reeks laptops maar die moeten ook meer kosten. Wil je een nette laptop dan is de Summit zeker het overwegen waard.

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben of iets te vragen, dan hoor ik het uiteraard graag. Mocht je dit een leuke review vinden, dan hoor ik het dit natuurlijk ook graag. 😀 Het motiveert mij om nog meer reviews te maken.

Terug naar boven

Wat vind jij?

Vlammend
0
Tof
0
Heet
0
Meh
0
Nope
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in:Laptops